Stäng fönster Vårgårda kn, HÄRENE 1:4 SÖDRA HÄRENE KYRKA

Beskrivning
Södra Härene kyrkogård är samtida med kyrkan från 1910. Den nås genom i en muröppning i söder och grindar i nordvästra hörnet. Där står ett uthus med en enkel smidesgrind på var sida. Kyrkan ligger i nord-sydlig riktning med tornporten i sydgrindens fond och däremellan sträcker sig en asfalterad gång. Ytan runt tornets östra sida och fram till sydvästhörnet är också asfalterad. Marken sluttar ned mot E20 i öster och täcks av gräsmattor utan gångar. Grinden på uthusets norra sida är en sentida grind med raka spjälor och kantställda rutor upptill. Den södra grinden är av ett mer dekorativt slag med liggande s-former upptill och därunder stående ovaler och nederst mindre cirklar. Gravvårdarna är koncentrerade till de södra och östra sidorna. På östsidans mitt är en koncentration av familjegravar med grusade stenramar och flera obelisker. Söder därom finns ett antal korsformade gravstenar och i nordöst är de övervägande låga. I väster är gravvårdarna yngre och står i raka linjer och i sydväst finns lövhäckar i nord-sydliga rader.