Stäng fönster Vårgårda kn, SIENE 18:1 SIENE KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger med koret åt öster i den östra delen av en rektangulär kyrkogård. Kring kyrkogården löper en kallmurad stödmur av gråsten med rad av lövträd på insidan, främst ask och björk. Centralt i väster är en öppning med smidd pargrind från sent 1800-tal. En öppning finns även i norr invid ekonomilängan. Från grinden leder en rak grusgång fram till kyrkporten och längs kyrkans södra långsida. Gravarna ligger i nord-sydliga rader. Bland dem märks söder om kyrkan en nedgrävd tumba från tidigt 1700-tal med vittrad, reliefhuggen kalkstenshäll (den Schottiska familjegraven), ett gravkors av kalksten från 1647, ett gjutjärnskors från sent 1800-tal och en familjegrav med grusad yta och inramande järnkedja. Vidare finns fyra stenramsgravar och i sydväst två smideskors från omkring 1900. Sydost om kyrkan står en klockstapel och i det sydöstra hörnet ett stegskydd.
STEGSKYDD - Stegskyddet utgörs av ett pulpettak med täckning av tvåkupiga betongpannor, vilket bärs av obehandlade trästolpar. Det är ej äldre än 1900-talet.