Stäng fönster Vårgårda kn, LANDA 3:1 LANDA KYRKA

Beskrivning
Landa kyrkogård är förmodligen samtida med kyrkan, som bedöms stamma från 1600-talet. Kyrkogården hägnas med kallmur av rundade naturstenar. Muren är ojämn, och bitvis nedrasad. Marken sluttar ned åt söder med en liten smal etage med gravar över den längre slänten ned till muren. I nordvästra och sydvästra hörnen finns smidesgrindar. Nordvästgrinden har två grindblad. Längs sydmuren står en trädrad av ungbjörkar. I norr står en rad med lönnar samt en ek utanför muren. Nordöstra hörnet är rundat och en där finns en likadan enkelgrind som den i sydväst. Inga träd finns i öster, utom ett ungt lövträd vid grinden och ett äldre vid ett uthus i sydösthörnet, som står utmed sydmuren. Kyrkogården täcks av gräsmattor utan kvartersindelning och saknar gravvårdar i öster. Många är familjegravar med grusade stenramar. Söder om koret finns en sådan gravvård med en stor taggbuske och söder om kyrkan står ett lövträd inom en annan stenram. En stor jugendgravvård från 1903 har stenklot på ramen och rött grus. Flera obelisker finns också. I väster planar marken ut och där finns en gles rad med gravvårdar samt utmed muren två rader med äldre gravstenar med olika stil, en hägnad med kedjor mellan stenplintar. Gravvårdarna på norra sidan är yngre.