Stäng fönster Vårgårda kn, ASKLANDA 12:1 ASKLANDA KYRKA

Beskrivning
Den romanska kyrkan ligger med koret åt öster i den norra och rundade hälften av en närmast rektangulär kyrkogård. Kring kyrkogården löper en kallmur av gråsten, vilken i sydost och söder har karaktär av stödmur. På murens insida står rader av storväxta, gamla ekar som mycket bidrar till anläggningens ålderdomliga karaktär. Framför kyrkans västport sitter i muren en smidd pargrind från omkring 1900 med grindstolpar av tuktad granit. Från denna löper en grusgång fram till kyrkan och omsluter denna. I kyrkogårdens sydvästra del står ett förråd. Norr om kyrkan saknas gravar. I söder ligger gravarna i nord-sydliga rader. Direkt söder om kyrkan finns en jordtäckt tumba från 1700-talet med en häll framför trappan i väster. I denna lär ligga medlemmar av familjen Hästesko till Sällerhög. Kyrkogårdens sydligaste del ligger något högre än resten och har ett antal spridda lövträd. På den nordöstra änden av slänten återfinns den Lilliehöökska familjegraven från 1800-talet med kalkstensvårdar inom en grusad yta med stenram och järnstaket. En stor andel av övriga gravar har likaså stenram och grusad yta. Vid muren i öster står en äldre vattenpump av järn.