Stäng fönster Vårgårda kn, ALGUTSTORPS PRÄSTGÅRD 3:1 ALGUTSTORPS KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger centralt på den äldre delen av kyrkogården med koret åt öster. Kyrkogården är rektangulär med en lägre liggande utvidgning från 1966 i väster och samma form. Kyrkogårdens båda delar omges av kallmurar av gråsten, vilka är rikligt mossbelupna i den äldre delen. Kring båda delarna står även rader av lövträd. Äldre delen har ingång i söder, mitt för kyrkporten, och en öppning i öster till ett arkiv och en i nordost invid ett redskapsskjul. Den södra har en smidd, grå pargrind med fyrkantiga granitstolpar, vars kanter är fasade. På dessa står armaturer med gult råglas. Sistnämnda är från 1966 och grind samt stolpar från omkring 1900. I öster återfinns en smidesgrind från samma tid med huggna granitstolpar. Från södra grinden löper en asfalterad gång fram till kyrkan och fortsätter till den nyare delen och längs kyrkans baksida till skjulet. Mellan de båda delarna av kyrkogården går en hög trappa av huggen granit med smidesräcken. I sydost har nyare delen sin ingång med smidd, grå pargrind och granitstolpar med armaturer som ovan. Det asfalterade nätet av gångar är rätvinkligt och symmetriskt med en ceremoniplats med träkors i väster. Kyrkogårdens gravar ligger i nord-sydliga rader. Den äldre delens hela sydöstra parti består av en grusad yta med enbart stenramsgravar. Här återfinns den Rutensköldska familjegraven från sent 1800-tal med marmorkors och inramande järnkättingar. Längs östra kyrkogårdsmuren finns ytterligare gravar från samma tid, varav en med gjutjärnsstaket, ett gjutjärnskors och en nygotisk vård i samma material. Ytterligare två gjutjärnskors står i det sydvästra hörnet. Väster om kyrkan står en sten som minner om en dödsolycka på Tånga hed 1881. Gravstensraderna i den yngre delen är kantade av lövhäckar.