Stäng fönster Vara kn, VÅNGA 27:1 NORRA VÅNGA KYRKA

Beskrivning
Korskyrkan från 1876 ligger med koret åt öster i den norra och högsta delen av en rektangulär kyrkogård. Den omges av mossbelupna kallmurar som kantas av en rad med bl.a. gamla ekar och lönnar. Muren har fem öppningar. Den västra ligger mitt för västporten, den norra mitt för nordporten och den södra mitt för motsvarande port i andra korsarmen. Dessa har grovt tuktade grindstolpar av gråsten med smidda pargrindar. Åt öster är två öppningar, en mot prästgården och en mot parkeringen. De har samma slags grindstolpar, men enkla grindar. Invid prästgårdsgrinden finns i muren ett överstycke till ett litet rundbågat fönster, hugget av sandsten. Detta har sannolikt suttit i den absid som gamla kyrkan ursprungligen hade. Kyrkan ligger på en oval platå som nästan till fullo kantas av stödmurar. I nordsidan är en trappa mitt för nordporten. Från grinden i söder löper en rak grusgång fram till sydporten. Denna kantas av en lindallé. I kyrkogårdens södra halva är ett enkelt rutnät av grusgångar med ett flertal gravvårdar som omslutes av stenramar. I kyrkogårdens nordöstra del är ett antal gravvårdar från sent 1800-tal. I hörnet mellan södra korsarmen och koret är ett järnkors över Linnélärjungen Leonard Gyllenhaal (1752-1840) som bodde på sin mönstergård Höberg i socknen. Från 1600- och 1700-tal finns tre gravhällar av kalksten. Den ena ligger i marken nordväst om kyrkan och de övriga två är upplagda på bogårdsmurens nordvästra hörn. I denna del av kyrkogården står två uthus.
ÄLDRE KYRKA - Den gamla kyrkan var en romansk anläggning av sandstenskvadrar med smalare kor och absid. Sistnämnda försvann när koret vidgades 1742. Kyrkan hade ett västtorn med romanska kopplade ljudgluggar och en påtagligt spetsig spira, vilken liksom nuvarande var ett välkänt landmärke.