Stäng fönster Flen kn, BETTNABY 8:1 M.FL. BETTNA KYRKA

Beskrivning
Bettna kyrka med omgivande kyrkogård är byggd på en höjd och har ett dominerande läge i det omkringliggande jordbrukslandskapet. Kyrkogården i norr ligger något högre än kyrkan. Den äldre kyrkogården omges av en kallmurad terrassmur. Den nyare norra delen av kyrkogården är omgiven av en formklippt häck, vilken även sträcker sig i öster och söder. Kyrkogården är gräsbevuxen med sparsamma krattade grusgångar. Äldre träd flankerar gångarna. Gången mellan södra stigluckan och södra portalen är asfalterad. Gravarna är placerad i nord-sydlig riktning. Kyrkogårdens entréer i söder och väster består av putsade stigluckor med valmade spåntäckta tak och rundbågiga öppningar. Stigluckorna är uppförda 1731, vilket är inristat i den västra stigluckans puts. Vid ingången till norra delen av kyrkogården är en svartmålad smidesgrind. Västra stigluckan är centrerad framför kyrkans västfasad. En trappa med två löp med vilplan i form av en terrassmur, leder upp till den grusade platsen framför kyrkan. Terrassen och trappan är försedda med ett svartmålat smidesräcke.
Närmast kyrkan finns äldre gravvårdar. Enkla gravstenar finns i västra delen av kyrkogården. Strax framför östra fasaden är Enderleins familjegrav, en anmärkningsvärt stor grav utförd i sten.
På andra sidan vägen nordväst om kyrkan är kyrkogården med ett vitputsat gravkapell, som anlades 1925. Minneslunden är anlagd på kyrkogården.
Den öppna klockbocken från 1644 är placerad nordväst om kyrkan. Klockbocken är byggd för tre klockor, men bär sedan 1902 inga klockor. Endast en av de medeltida klockorna finns bevarad, men är såld till Vrena kyrka. Klockbocken har ett valmat tak, med en spånklädd spira i vardera sidan, samt en järnstång i mitten av taket. De kvadratiska stolparna är klädda med näbbspån, huven och syllar är klädda med raka kyrkspån.

Eva Wockatz, inventeringstillfället 2006-05-22.
Schnell Ivar, Bergman Mats. Bettna kyrka. Sörmländska kyrkor 19. 1969, 1990.