Stäng fönster Uppsala kn, LÄBY 1:1 LÄBY KYRKA

Beskrivning
Läby kyrka är en av de minsta i Uppsala stift. Den har formen av en rektangulär salkyrka med murar i gråsten. I väster finns ett ganska lågt torn med gråstensmurar på vilket en huvförsedd trälanternin byggts.

Liksom kyrkan är liten är kyrkogården också liten. Där finns endast drygt 50 gravar. Den omges av en kallmur i gråsten och en trädkrans av lönnar mot norr och öster. Ingången i väster har grindstolpar i granit och smidesgrindar. Kyrkogården har inga sentida utvidgningar utan har sannolikt bevarat sin medeltida utbredning. Stenmuren är tillkommen på 1700-talet och delvis omlagd 1813 i samband med tornbygget. Delar av muren hade nämligen raserats för att man använde stenarna till tornbygget. Det finns bara två grusgravar med steninramning varav den ena är försedd med järnsmidesstaket och gravvård från 1872 som också är den äldsta på hela kyrkogården. Den näst äldsta är en gravvård i röd kalksten i tidstypisk nyklassicistisk stil från 1875. Dessutom finns ett par gravstenar från sent 1800-tal i polerad svart granit. I övrigt är de flesta gravarna från 1950 eller senare. Gravkvarteren är grästäckta. Kyrkogården är försedd med grusgångar.