Stäng fönster Uppsala kn, LENA 2:1 LENA KYRKA

Beskrivning
Lena kyrka räknas till samma grupp av kyrkor från det höggotiska skedet som Tensta och Vendels kyrkor. Det är en tidig tegelkyrka, men fasaderna är putsade sedan 1700-talet så tegelmurarna är ej synliga.

Kyrkogården avgränsas av en kallmurad gråstensmur och en trädkrans med gamla, väl uppväxta lövträd. Kyrkogården har tre ingångar i norr, väster och öster. Ingångarna har putsade grindstolpar och smidda järngrindar.

Den gamla kyrkogården har sin största utbredning söder om kyrkan. Kyrkogården utvidgades åt öster 1930. En stödmur skiljer nya och gamla kyrkogården åt. Den nya kyrkogården ligger
på åssluttningen nedanför den gamla.

På gamla kyrkogården finns ett stort antal gravvårdar från det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet. Anmärkningsvärt är det stora antalet gravvårdar i gjutjärn i nygotisk stil. Det hänger säkerligen samman med järngjuteriet i det närliggande Vattholma bruk. Ett annat karaktärsskapande drag är den rikliga förekomsten av grusgravar med inramning av sten eller av häckar.