Stäng fönster Knivsta kn, LAGGA 3:1 LAGGA KYRKA

Beskrivning
Lagga kyrka är byggd omkring år 1300 som en salkyrka med skalmurar av gråsten samt med sakristia i norr.

Kyrkogården sluttar mot norr och öster. Den omges av en gråstensmur som delvis innehåller den medeltida bogårdsmuren. Tidigare hade kyrkogården två stigluckor. Den södra revs i samband med att kyrkogården utvidgades i sydvästlig riktning år 1864. Då tillkom den nuvarande huvudingången i söder, vilken omges av två huggna grindstolpar av granit och har två smidesgrindar. Den östra stigluckan ersattes under 1800-talet av en mindre ingång med en enkel trägrind. Stenmuren omges av en trädkrans av lönn, ask och alm. De äldsta träden härstammar från kyrkogårdsutvidgningen 1864.

Nära kyrkans sydöstra hörn står en skulptur av Carl Milles. Det är en bronsskulptur av en spelande ängel placerad på en hög stenpelare. Carl Milles föddes i Lagga och hans mor ligger begravd här. På kyrkogården finns relativt många grusgravar med stenram eller häckinramning i huvudsak från 1900-talets första hälft. Ett par gravar är även försedda med tujor. Det finns ett fåtal äldre gravar från 1800-talet bevarade. Gravarna har sin största utbredning söder och öster om kyrkan. Norr om kyrkan dominerar gräsytorna. Kyrkogårdsgångarna är grusade vilket bidrar till den traditionella karaktären.

Klockstapeln är belägen ett par hundra meter söder om kyrkan uppe på Laggaberget. Den fick sitt nuvarande utseende 1736 då en äldre, öppen klockstapel byggdes om. Klockstapeln har en kraftfull stomme av stående trästolpar och är helt inklädd med tjärad panel. Den kröns av en spånklädd huv med karnisprofil. På den finns en vindflöjel med drakhuvud. Luckorna till klockvåningen tillkom först 1771, vilket förklarar att klockvåningen har ett golv som ser ut som ett åstak med lockbräder. Storklockan är omgjuten dels 1621 och dels 1736. Den s.k. anngångsklockan omgöts 1865.

På den grusade planen väster om kyrkan uppfördes 1981 en ekonomibyggnad som även inrymmer rum för kyrkogårdspersonalen. Det är en envånig träbyggnad med faluröd panel och sadeltak med tegelpannor.