Stäng fönster Uppsala kn, KNUTBY 3:1 KNUTBY KYRKA

Beskrivning
Knutby kyrka är byggd i slutet av 1200-talet som en rektangulär salkyrka. Sakristian i norr är tillbyggd på 1300-talet liksom vapenhuset i söder. Murarna är uppförda i gråsten med inslag av tegel i fönsteröppningar och gavelrösten. I vapenhuset finns en ursprunglig, spetsbågig sydportal med putsad tegelomfattning. Kyrkan har även haft en likadan västportal men den murades igen redan på 1400-talet, när valven slogs. Portomfattningen i tegel finns dock kvar.
Kyrkogården omges av en medeltida bogårdsmur i gråsten avtäckt med spåntak. Gråstensmuren är murad i kalkbruk. Det är tillsammans med Vendels bogårdsmur den enda medeltida bogårdsmur som bevarats i nästan ursprungligt skick i Uppland. Muren finns kvar i sin helhet mot norr, öster och väster. Mot söder är den lägre och saknar taktäckning. Taket över denna del av muren borttogs år 1848. I vart och ett av dessa väderstreck finns det en ingång genom en medeltida stiglucka som också bevarats i ursprungligt skick. Muren omges av en trädkrans av lövträd. Stigluckorna är putsade och försedda med spåntäckta sadeltak. De har ålderdomliga, tjärade portar. Kyrkogården utvidgades mot söder 1926. Även den utvidgade delen avgränsas av en stenmur som har två ingångar med trägrindar. Väster om kyrkan, nära västra stigluckan, ligger en minneslund.

Kyrkogårdsgångarna är grusade. Gravkvarteren är grästäckta. Endast ett fåtal grusgravar finns kvar. De få som finns ligger på kyrkans östra sida nära bogårdsmuren. De äldsta gravarna återfinns närmast kyrkobyggnaden.

Klockstapeln ligger i backen nordväst om kyrkan, bakom församlingshemmet. Den har formen av ett fyrkantigt bräd- och plåtklätt torn med en kraftig stomme av resta timmerstockar. Klockstapeln byggdes 1739 men genomgick en stor renovering 1909. Då tillkom betongsockeln och nedervåningens spåninklädnad byttes mot falsad skivplåt. Fasaderna kläddes med liggande fasspontpanel. Tornhuven och lanterninen plåttäcktes också då. Vid en renovering på 1980-talet tillkom den nuvarande faluröda locklistpanelen.

På den utvidgade kyrkogården, utanför den gamla kyrkogårdens sydvästra del, står ett bårhus från 1926. Den är väl anpassad till miljön med sina spritputsade, ockragula fasader och sitt spåntäckta, tjärade tak.