Stäng fönster Eskilstuna kn, JÄDERSBY 6:1 JÄDERS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården vid Jäders kyrka begränsas av en kallmurad naturstensmur med en trädkrans innanför muren. I muren finns fyra ingångar, en i den sydöstra hörnan, en i öster och två i norr. Ingångarna i öster och i det nordöstra hörnet har svartmålade järngrindar mellan kraftiga grindstolpar av granit. Grindstolparna har en pyramidformig avslutning med utsmyckning av järnsmide.

Kyrkan ligger i östra delen av kyrkogården på en höjd med sluttning mot norr och söder. Den del av kyrkogården som kyrkan är uppförd på utgör en kulle. Kullen är tydligast norr om kyrkans nordmur, vilket är kyrkans äldsta bevarade delar. Möjligen utgör kullen rester av en förhistorisk gravhög. Planen närmast kyrkan i väster och söder är grusad.

Kyrkogården är anlagd i en relativt kuperad terräng. Den sydvästra delen av kyrkogården består av ett stenigt skogsparti. I övrigt är kyrkogården gräsbevuxen och indelad i stora kvarter med grusade gångar. Strax norr och sydväst om kyrkan begränsas några gravkvarter av låga häckar. Minneslunden är anordnad i anslutning till skogspartiet i sydväst.

Längs utsidan av östra muren löper vägen mellan Eskilstuna och Fogdön. Kyrkogården avdelas strax väster om kyrkan av en smal, grusad gång kantad med en allé av lönn och kastanj. Denna gång var före 1872 en del av vägen mellan Eskilstuna och Fogdön. Rakt västerut från kyrkan leder en allékantad väg åt väster, vilken idag slutar mot kyrkogårdens västra mur.

I vinkeln mellan koret och det Braheska gravkoret är två runstenar uppställda. Den ena var från 1651 till 1863 tröskelsten i sakristidörren och den andra påträffades 1866 under kyrkgolvet i den västra delen av kyrkan. Runstenarna ställdes upp utanför kyrkan 1938.

Topografiska arkivet, Sörmlands museum.
Dag Forssblad, inventeringstillfället 2007.