Stäng fönster Eskilstuna kn, TUMBO PRÄSTGÅRD 4:1 TUMBO KYRKA

Beskrivning
Tumbo kyrka omges av en kyrkogård med en i huvudsak kallmurad bogårdsmur. I vissa partier är muren fogad med cementbruk. Innanför muren växer en trädkrans av lövträd.

Två murade, vitputsade stigluckor av medeltida ursprung leder in till den äldsta delen av kyrkogården, en i söder och en i norr. Stigluckorna har sadeltak med skivtäckning av kopparplåt. I öppningarna sitter svartmålade järngrindar. Den södra innehöll tidigare en talarstol från vilken talaren syntes i en glugg in mot kyrkogården. I Södermanland är enbart två liknande konstruktioner kända: i Lid och Årdala, varav endast den vid Lids kyrka är bevarad.

Vid ingången i den östra delen av muren mellan den gamla kyrkogården och utvidgningen åt söder står två murade, putsade grindstolpar med svartmålade järngrindar. Grindstolparna har kopparplåtklädda tälttak. Vid den nordöstra delen av den gamla kyrkogården finns en inkörsport. Vid denna sitter trägrindar.

Kyrkogårdens utvidgning i söder inramas också av en kallmurad bogårdsmur med en trädkrans av björkar innanför. Vid ingången från söder står två murade, putsade grindstolpar med svartmålade järngrindar. Grindstolparna har kopparplåtklädda tälttak. På grindarna står årtalet 1922 angivet, vilket troligen daterar utvidgningen av kyrkogården. Utvidgningen är terrasserad åt väster. Mellan terrasserna leder stentrappor med svartmålade järnräcken.

Kyrkogårdens gravkvarter är gräsbevuxna. Kvarteren avgränsas av grusade gångar alternativt gångar av kalksten. På den gamla delen av kyrkogården är gravvårdarna orienterade i nordsydlig riktning medan de på den utvidgade södra delen är orienterade i östvästlig riktning samt utmed gångarna. Många gravplatser inramas av stenramar.

På kyrkogården är fem runstenar uppställda. Ytterligare en runsten är inmurad i vapenhusets västra mur.

Kyrkogårdens minneslund är anordnad i anslutning till västra delen av kyrkogårdens södra mur.

Topografiska arkivet, Sörmlands museum.