Stäng fönster Laxå kn, SANNERUD 1:63 TIVEDS KYRKA

Beskrivning
TIVEDS KYRKA - Tiveds kyrka är öst-västligt orienterad i nordöstra delen av en tämligen stor kyrkogård. I väster och sydväst är en 1968 tillfogad, lägre belägen del till kyrkogården. En trappa vid varje sida leder hit från den ursprungliga kyrkogården. Söder om kyrkogården finns en parkeringsplats och i anslutning till denna ligger två ekonomibyggnader, inramade av ett järnstaket. Mellan byggnaderna sitter en järngrind som leder till den nyare kyrkogårdsdelen i väster. Troligen är även en kyrkogårdsdel i söder tillfogad 1936. Gränsen mellan denna och den ursprungliga utgörs av ytterligare en låg mur och en trädrad. Gravvårdarna är huvudsakligen från 1900-talet. Sydväst om kyrkan finns dock ett järnkors från 1800-talet.
Runt den ursprungliga kyrkogården finns en kallmurad, jämn stenmur och en trädrad. Den nya kyrkogårdsdelen i väster inramas i söder genom en mur, i norr genom mycket hög och tät häck och i väster genom ett trådstaket.
Kyrkogårdens huvudingång mot vägen i öster utgörs av en dubbel smidesgrind mellan stenstolpar. En grusgång leder väster ut härifrån och utmed kyrkans sydfasad. En likadan grind finns något längre söder ut. En grusgång härifrån fortsätter väster ut och tvärs över den nyare delen av kyrkogården. En annan ingång leder till parkeringsplatsen i söder och består av dubbel nyare smidesgrind med spjälor och med stenstolpar. Från denna leder en grusgång till kyrkans sydportal. Runt kyrkan leder en grusgång. I övrigt saknas i stort sett grusgångar och kvartersindelning på kyrkogårdens äldre del. På den nyare delen finns en viss kvartersindelning genom häckar och grusgångar. Två grusgångar kantas av tujor. I nordvästra hörnet ligger en minneslund, inramad genom häckar och försedd med minnessten, soffa och en damm.
EKONOMIBYGGNADER - De båda byggnaderna, ritade av Adolf Niklasson 1961 har grå, spritputsade fasader, brunmålade fönster och valmade sadeltak med enkupigt tegel. Portarna vetter mot väster. Den nordligaste av de två byggnaderna har tjänstgjort som bårhus tidigare. Dess port är mycket bred.