Stäng fönster Uppsala kn, JÄRLÅSA 2:1 JÄRLÅSA KYRKA

Beskrivning
Järlåsa kyrka är något i Uppland så ovanligt som en centralkyrka i barock byggd 1672-1688. Kyrkans byggande bekostades till stor del av friherre Gustaf Rosenhane på Bredsjö säteri. Det är sannolikt att kyrkan ritats av Nikodemus Tessin d.ä. Kyrkans planform är åttkantig med koret i öster. På dess västra sida reser sig ett högt vapenhus i två våningar byggt 1704. I övre våningen finns kyrkklockorna. Sakristian är placerad i en utbyggnad på kyrkans nordvästra sida. Den tillkom på 1760-talet. Taket är ett åttkantigt kupoltak täckt med falsad kopparplåt och kröns av en mindre lanternin. Kyrkan står på en hög naturstenssockel. Järlåsa kyrkogård omgärdas av en kallmur i gråsten. Muren är byggd 1750. I öster och väster finns två par putsade grindstolpar med en ovanligt hög och spetsig form. Grindarna är av smidesjärn. Kyrkogården har en trädkrans av lönnar. Utvidgningar har skett 1925 och 1954 åt öster respektive väster. Gångarna är grustäckta. På östra delen av kyrkogården finns en koncentration av grusgravar med stenramar och gravvårdar i nyklassicistisk och nationalromantisk stil från 1900-talets förra del. Där finns en märklig grav från 1927 över kyrkoherde Erik Fredlund som består av ett stort stenblock med två inskriptionsplattor. Stenblocket är placerat på en grusgrav med stenram. På graven växer även en tall som vid det här laget blivit väldigt hög. På östra halvan av kyrkogården finns även enstaka äldre gravar från 1800-talet.

På den nya kyrkogården i väster finns en minneslund och ett gravkapell med åttkantig planform.