Stäng fönster Ulricehamn kn, KÖLINGARED 1:10 KÖLINGAREDS KYRKA

Beskrivning
Den nyklassicistiska salkyrkan ligger med koret åt öster i den södra och högst belägna delen av en närmast trapetsoid kyrkogård. En kallmur av gråsten löper längs kyrkogårdens västra sida och i söder samt södra östra delen och mot yttersta delen i norr som stödmur. På muren ligger i sydväst en häll med skålgropar. I den södra stödmuren finns en gråstenstrappa. Alla stödmurar kantas av lövhäckar. Runt kyrkogården är en rad av lövträd, främst lönn. På kyrkans nordsida finns ytterligare några lövträd. Kyrkogården har två ingångar, en i väster mitt för kyrkans västport och en i det nordöstra hörnet. Den förra kantas av två murade grindstolpar med vitkalkad puts, avtäckning med plåt i blymönja och kalkstensklot. Dessa bär en smidd pargrind från 1800-talet, och härrör sannolikt även från denna tid. Den norra öppningen kantas av fasade kalkstensstolpar och bär en smidd pargrind. Dessa härrör från förra sekelskiftet. Från ingångarna löper grusgångar fram till kyrkan och omsluter denna. Den norra kantas på östra sidan av en barrhäck. Gravarna ligger i nord-sydliga rader. Direkt norr om kyrkan finns den Wästfeltska familjegraven bestående av ett gruskvarter och en gravkulle med vårdar i form av bl.a. järnkors och stenhällar, härrörande från 1800- och 1900-talet. Graven anlades ursprungligen 1819. Öster om denna finns ännu ett järnkors från 1800-talets förra hälft, inramat av en järnkedja. Denna grav står tillsammans med några andra på en tydlig platå.
ÄLDRE KYRKA - En bevarad romansk dopfunt tyder på att en kyrka fanns på platsen i alla fall under början av 1200-talet. Dennas utseende är inte känt, troligt är att den var av trä. För detta talar även det faktum att kyrkan 1720 förlängdes åt väster med en tillbyggnad av trä. 1763 uppfördes kor av sten, sannolikt ingår detta delvis i nuvarande kyrka. Altaruppsats, predikstol, dopfunt och klockor inkorporerades i den nya kyrkan.