Stäng fönster Ulricehamn kn, HÄRNA 14:1 HÄRNA KYRKA

Beskrivning
Härna kyrkogård har liksom kyrkan anor från tidig medeltid. Det förmodas att det här vid Härna lider stod en träkyrka innan stenkyrkan byggdes. Kyrkogården är gräsbevuxen och består av en högre, ursprunglig del kring kyrkan och en lägre del från 1961 utmed vägarna i norr och väster. En gammal klockstapel står nära kyrkan i nordväst och på den nedre delen finns en ny ekonomibyggand i nordöst. Kallmurar av natursten utgör stödmurar till båda nivåerna och mellan dem bildas en mycket hög mur vars krön följs av ett modernt, impregnerat trästaket. Till övre delen leder dels en lång stentrappa i väster, dels en svängd, smal grusväg i öster som fortsätter på kyrkans södra sida rakt över kullen till den västra muröppningen. Grusgången har en utlöpare till kyrkporten i väster och klockstapeln, fram till norra kyrkfasaden. I sydöstra kyrkogårdshörnet står ett gammalt lövträd och sydsidan hägnas av en lövhäck, i övrigt är ytorna på övre delen ålderdomligt kala. Sydvästra delen är grusad. Runt kyrkan, utom i öster, står gravvårdarna i nord-sydrader, tätast i söder där marken är plan. Där finns flera obeliskstenar och två gravvårdar har järnstaket, övriga är låga och några har grusfyllda stenramar, somliga med jugendformer och stenklot. Västerut finns ett fåtal gravvårdar och på norra sidan, där det sluttar ned mot staketet, står gravstenarna mycket glest och domineras av en stor stenram med en obelisksten placerad i ena hörnet. Nedre delen nås via en stentrappa vid nordvästra vägskälet samt ett grindhål i öster med ett kort stycke, halvt raserat, spjälstaket. Därifrån leder en gång av betongsten med sjöstensballast fram till ekonomibyggnaden strax intill. Hamlade lövträd, förmodligen lindar, står i krans ett stycke in från muren vid vägarna. Nedre delen har en grusgång utmed den höga muren i söder och vinkelrätt mot den rader av gravvårdar på ömse sidor om låga häckar. I västra delen finns en lövbuskomgärdad avfallsplats. Grindstolparna är huggna, toppade och fasade stenpelare. De vitmålade trägrindarna har strålar från en mittpunkt och vinterförvarades i klockstapeln vid besöket.