Stäng fönster Ulricehamn kn, HUMLA 9:7 M.FL. HUMLA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger med koret åt norr på en grusad terrass i den nordvästra delen av en rektangulär kyrkogård. Terrassen har en stödmur av gråsten. I söder avgränsas kyrkogården med en kallmur av gråsten från 1880, i vilken är en öppning med två åttakantiga grindstolpar av kalksten med klot, uppsatta 1879. I väster och öster löper stödmurar av gråsten. Runt hela kyrkogården växer en rad gamla lönnar. Från ingången löper en grusgång fram till kyrkan. I nordost står en ekonomibyggnad. Gravarna ligger i nord-sydliga rader i söder och öster. Ett stort antal härrör från förra sekelskiftet och några har grusad yta samt stenram. I det sydvästra hörnet står en skadad runsten som tidigare varit inmurad i den gamla kyrkan. På muren ligger i söder en stavkorshäll med rundat krön och hålkäl, sönderslagen i tre delar. Vidare finns på murarna ytterligare en stavkorshäll, en liljesten och ännu en medeltida trapetsformad gravhäll med blomma i relief, ristade palmetter, ringkors och inskriptionen "JOANES" med majuskler. De är alla svårt vittrade. Längs stödmuren i väster står tre gravstenar från 1600-talet.
ÄLDRE KYRKA - Den föregående kyrkan var en tidigmedeltida tornlös stenkyrka med smalare rakt kor i öster. Denna revs 1889. De inventarier som bevarats är altarskåp, dopfunt, tidigmedeltida klocka och dekorerat läktarbröst, båda sistnämnda i Statens Historiska museum.