Stäng fönster Ulricehamn kn, GULLERED 2:2 GULLEREDS KYRKA

Beskrivning
Den nyklassicistiska salkyrkan ligger med koret åt öster i den västra delen av en åt öster avsmalnande och sluttande kyrkogård. Kring sidorna på kyrkogårdens västra hälft löper kallmurar av gråsten, vilka har stödmurskaraktär i sina östra delar. I nordost har stödmuren tre avsatser. Runt hela kyrkogården löper en rad av lövträd. Kyrkogården har tre ingångar, en i väster mitt för kyrkans västport, en i norr mitt för dess mittport och en i sydost. De båda förra har grindstolpar av tuktad granit och smidda pargrindar med inskriptioner som förtäljer att de uppsattes 1846 och vilka som stod för dem. Den senare ingången har en sentida smidesgrind med trästolpar. Från ingångarna löper grusgångar fram till kyrkan och omsluter denna. Gravstenarna står i nord-sydliga rader i öster och väster samt i öst-västliga i söder. Norr om kyrkan saknas gravar med undantag för en grusgrav med gjutjärnsstaket. Mot muren finns här lutad en fot till ett gravkors från 1700-talet. I övrigt märks ett litet antal gravar från förra sekelskiftet och några påtagligt monumentala 1900-talsvårdar.
ÄLDRE KYRKA - Den föregående kyrkan var av furutimmer med en medeltida kärna som utvidgats och ombyggts 1685. När den revs 1844 användes timret till ett ladugårdsbygge på gården Björstorp. Kyrkan stod 50 meter öster om nuvarande kyrka.