Stäng fönster Uddevalla kn, SKREDSVIKS KYRKA 3:2 SKREDSVIKS KYRKA

Beskrivning
Kyrkomiljön i SKREDSVIK består av flera byggnader och kyrkogårdsdelar av olika ålder. Själva kyrkan ligger på södra delen av kullen. Norr om kyrkan en grusad plan, och söder om kyrkan gräsytor ovanför höga kallmurade stödmurar, vilka grovt sett följer kyrkans yttre form. På norrsidan om grusplanen ligger ÄLDSTA DELEN av Skredsviks kyrkogård. Den är omgiven av en gråstensmur och har ingångar genom järngrindar i norr och söder mellan vitputsade grindstolpar, krönta av stenklot. På de norra grindstolparna finns inmurade stenar med text "I G S" på den västra och "1683" på den östra stolpen. Dessa stenar har suttit i den gamla kyrkan, och det är möjligt att grindstolparna är byggda strax efter det att den gamla kyrkan revs. Sparsamt med växtlighet, en syrenhäck innanför muren utom på norrsidan. Tätt med gravar, de som är mest karaktärsskapande är de höga och halvhöga vårdarna från sent 1800-tal och början av 1900-talet. Två äldre gravar från 1700-talet finns bevarade (en gravsten över klockaren Christen Olsson från Gunnarby, död 1786, och en häll över Johannes Nilsson i Backa 1760-1839 och hans hustru död 1820). Gravarna ligger i gräsbevuxna kvarter, och med grusade gångar. Den gamla kyrkan låg i kyrkogårdens norra del. Området där kyrkan låg togs i anspråk för begravningar då kyrkan hade rivits.

1874 anlades en NYARE DEL av kyrkogården, på östra sidan om grusplanen och i den östra slänten av kyrkokullen, i utrymmet mellan en bergknalle i norr och kyrkans terrass i söder. Denna del av kyrkogården har ingen mur, endast en häck mot grusplanen och i öster, nedanför en slänt, en rad med lövträd. Gravar från bl a början av 1900-talet, mestadels låga och några medelhöga, i gräskvarter. Den är numera sammanbyggd med den YNGSTA KYRKOGÅRDEN, från 1940-talet, som ligger öster och nedanför om kyrkokullen. Den nya kyrkogården är planterad med lövträd av olika arter, alm, oxel, m m och har en långsmal utsträckning i nord-sydlig riktning. Låga gravvårdar i gräskvarter med låga häckar emellan och grusade gångar. En mur mot landsvägen i söder, i övrigt omgärdad med häckar. En minneslund anlades1990 i dess nordvästra del.

På norrsidan av grusplanen, i utrymmet mellan äldsta kyrkogården och 1874 års utvidgning, ligger ett vitputsat BÅRHUS. Slätputsad dörromfattning och dörrar klädda med koppar, sadeltak med betongpannor. Byggt 1962, efter ritningar av Gustaf Hammarström.

Vid grusplanens västsida ligger FÖRSAMLINGSHEMMET, som består av två sammanbyggda träbyggnader. Den äldre delen var tidigare skola, uppförd 1849.

Norr om den gamla kyrkogården, strax utanför muren, ligger ett SOCKENMAGASIN. Rödmålad träfasad, tak under tegel. Magasinet byggdes 1853. De järngaller som sitter i fönstren smiddes 1887.

Det bör nämnas att det invid grusplanen framför kyrkan och den f d skolan tidigare också låg en sockenstuga.