Stäng fönster Uddevalla kn, KYRKEBYN 1:21 LANE-RYRS KYRKA

Beskrivning
LANE-RYRS kyrka ligger på en egen KYRKOTERASS, strax nordöst om den egentliga kyrkogården. Terassen ligger i en västsluttning, så att den i öster ansluter till terrängen i övrigt, medan den i väster har flera varv av stödmurar i gråsten. Terrassen är i huvudsak gräsbevuxen, med asfalterade ytor i anslutning till kyrkans ingångar. Den är alltså omgiven av murar, i nordöst och öster ovan mark, i övrigt i form av stödmurar. Den har ingångar i alla väderstreck utom väster, eftersom där är så brant.
KYRKOGÅRDEN ligger sydväst om kyrkan, längre ner i slänten. Den består dels av det äldsta partiet där den gamla kyrkan låg, och dels av flera utvidgningar. Den äldsta skedde 1853. När kyrkan revs lades även den yta där kyrkan stod ut till gravkvarter. Mellan 1931 och 1934 utvidgades kyrkogården ytterligare med ett område i söder, och på 1970-talet utvidgades kyrkogården åter.

DEN ÄLDSTA DELEN är omgärdad på två sidor av en stenmur. I väster, mot Kyrkbäcken (en del av Bäveån) växer en tujahäck, och i söder, mot de senare utvidgningarna, finns ingen särskild avgränsning. Två ingångar i muren, en i öster mot kyrkplanen, med en trappa ner till kyrkogården, och en i nordväst, mot den gamla stenbron över ån, med trappa och grindstolpar. Båda ingångarna har svartmålade smidesgrindar. På den äldsta delen är tätt med gravar, en del höga och halvhöga från 180-talets slut eller 1900-talets början. Gravarna står i gräsbevuxna kvarter, och med asfalterade gångar, en av dem en huvudaxel i öst-västlig riktning.
DE YNGRE DELARNA har en yttre avgränsning med häckar, och här ligger gravarna inte lika förtätade som i äldre delen. Utvidgningen från 1930-talet är långsmal i nord-sydlig riktning, och merparten av gravarna här ligger i kvarter med grusad yta. De har i allmänhet låga vårdar och ramar. En enkel ingång i skarven mellan denna del och den äldre delen, med smidesgrindar mellan stenstolpar, och en ingång längre bort, med trappa och grindar mellan stenstolpar. Mot vägen i öster en rad med lövträd, i väster mot den senare utvidgningen en rad med tallar. 1930-talsdelen är i väster och söder omgiven av den yngsta delen. Här ligger gravarna ännu ganska glest i gräsbevuxna kvarter med låga rygghäckar emellan. I sydöst ett parti med urngravar i halvcirkelform runt en kalkstenskantad brunn. Ingång längst i söder genom järngrindar mellan vitputsade stolpar.
Anläggningen innehåller flera byggnader. Invid en plan nordöst om kyrkan ligger ett äldre KYRKSTALL, rödfärgat under tegeltäckt sadeltak och med svarta portar. Fungerar nu som förråd. Kyrkstallet kan mycket väl vara jämnårigt med kyrkan. Vid planen mellan kyrkterrassen och kyrkogården ligger också den gamla skolbyggnaden, som nu fungerar som FÖRSAMLINGSHEM. Den är byggd 1874, invigdes 1875. Byggdes 1968-69 om till församlingshem, och fick nuvarande utseende 1981-82. Rakt söder om kyrkan, och i slänten ovanför församlingshemmet, ligger ett BÅRHUS, en rektangulär putsad byggnad med koppartak. Taklist med gul tegelfris, breda trädörrar. Troligen 1960-tal. Längst i sydväst på den yngsta delen av kyrkogården, ligger en ekonomibyggnad från 1978 med intilliggande inhägnad redskapsgård.