Stäng fönster Kumla kn, HARDEMO KYRKA 1:1 HARDEMO KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är belägen på åsens krön. Omgivande kyrkogård följer åsens sluttning, främst i väster. Kyrkogården omges av en stenmur som även har funktion av stödmur. Innanför muren, i väst, öst och söder, löper en äldre trädkrans med ädellövträd. Ytterligare avgränsning utgörs av en planterad häck i öst, norr och väst.

Det finns tre ingångar till kyrkogården, i söder, väster och i utvidgningen i norr. Den södra entrén har grindstolpar av huggen sten som kröns med lyktor och är försedda med järngrindar. Från södra entrén löper en allé av äldre träd upp mot kyrkans port i söder. Söder om kyrkan sluttar kyrkogården åt väster och är till viss del terrasserad.

1935 utvidgades kyrkogården åt norr. Denna del ligger något lägre än den äldre delen av kyrkogården. Norr om kyrkan löper en allé över hela kyrkogården som binder samman kyrkogårdens äldre och yngre delar. Allén utgörs av både äldre och nyplanterade träd. Kyrkogården består till största delen av gräs med några få asfalterade gångar.

Norr om kyrkan finns en medeltida grav som syns som en förhöjning i marken. En skylt vid graven berättar: ”Gravkista. Familjegrav från tidigt medeltid (1000-1200) dateringen osäker. Byggd av kalkstenshällar, påträffad och utgrävd 1930.”

På kyrkogården finns flera äldre stora gravvårdar.

Inventeringstillfällen 2003, 2008