Stäng fönster Uddevalla kn, GRINNERÖDS PRÄSTGÅRD 2:1 GRINNERÖDS KYRKA

Beskrivning
GRINNERÖDS KYRKA ligger ungefär i mitten av kyrkogårdens äldre del, vilken är ganska liten. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Innanför muren står höga uppvuxna lövträd. Ingångar finns i väster och nordost, samt till den yngre delen i söder. Huvudingången är i väster genom en stiglucka, vitputsad under skiffertäckt sadeltak, och med järngrindar. Stigluckan byggd 1953 efter ritning av Axel Forssén. I nordost ingång genom svarta smidesgrindar mellan putsade grindstolpar. Grusade gångar i enkelt rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Relativt få gravar, flera av dem har ram. Några höga och halvhöga gravvårdar finns också. Strax söder om koret ligger en spräckt stenhäll med nött text, från 1793. Intill står lutade mot bogårdsmuren några äldre gravstenar. Denna äldre del har sannolikt haft samma utbredning sedan 1800-talets mitt.
EN YNGRE DEL ligger söder om den äldre, invigd 1923. Den är omgärdad av en kallmurad stenmur även den, och med en del hamlade lövträd samt höga tujor på ömse sidor om sin mittgång. Grusade gångar i enkelt rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter mestadels låga gravvårdar. Kring gångarna finns dock en del gravplatser från 1920-30-talen som har högre och mer arbetade vårdar.

Två röda EKONOMIBYGGNADER ligger väster om kyrkogården, på andra sidan om en parkeringsplats. En äldre länga under pulpettak, samt en modernare byggnad.