Stäng fönster Hallsberg kn, VIBY 4:1 VIBY KYRKA

Beskrivning
Viby kyrka är belägen på en höjd med kyrkogård söder, öster och norr om kyrkan, i öster och norr ligger utvidgningarna lägre än den äldre delen. Kyrkogården omges av en kallmurad terassmur i söder, i väster och en del i norr, i öster sluttar kyrkogården ner mot en åker och avgränsas där med en rad yngre träd. En äldre trädkrans inramar den äldre delen av kyrkogården, utvidgningen i nordöst avgränsas med en trädrad och en planterad häck. Det finns fyra entréer till kyrkogården; den i söder består av en bred stentrappa, den västra av en smalare stentrappa och entréerna norr om kyrkan har grindstolpar av huggen natursten med avfasad överdel. Gångsystemet är sparsamt, samtliga gångar har asfaltbeläggning och övriga ytor är bevuxna med gräs. Spår av igenlagda gångar finns.
En minneslund är anlagd nordöst om kyrkan och omgärdas av en häck. I minneslunden finns en kvadratisk damm av betong med överliggare av skiffer.
I kyrkogårdens nordvästra hörn finns ett flertal äldre gravvårdar, några med järnkors, flertalet äldre och större gravvårdar finns även i söder.
En sentida ekonomibyggnad är placerad i kyrkogårdens nordöstra hörn.
Norr om kyrkan ligger ett tidigare sockenmagasin från 1758 som i dag är inrett som bårhus, pannrum o.dyl.

Esbjörnson 2000
Inventeringstillfället 2005-03-10