Stäng fönster Hallsberg kn, FOLKASBO 2:1 PÅLSBODA KYRKA

Beskrivning
Pålsboda kyrka med tillbyggt församlingshem är belägen på en tallbevuxen rullstensås mitt i Pålsboda samhälle, omedelbart öster om den väg som leder genom orten. Kyrkotomten sluttar starkt åt alla väderstreck. Kyrkobyggnaden nås via en dominant, lång stentrappa i väster, en entré i nordväst samt asfalterade gångar från öster.

Kyrkotomten avgränsas mot vägen i väster av en kallmurad stenmur. Den öppna platsen framför kyrkan är asfalterad. Gångsystemet består av både grus- och asfalterade gångar.

Kyrkogårdens äldsta del är placerad på åsen norr om kyrkan och tillkom åren 1936-38. Den omgärdas av en kallmurad stenmur och har tydlig karaktär av skogskyrkogård med gräsbevuxen mark och höga tallar. År 1991 utvidgades kyrkogården åt öster nedanför åsen. Utvidgningen är öppen med plana, gräsbevuxna ytor och skiljer sig markant från den äldre delen.

Väster om kyrkan är den brädklädda och rödfärgade klockstapeln placerad. Klockstapeln är uppförd på en i sten murad souterrängvåning som använts som likkällare. Taket har en hög spånklädd spira som kröns av en tupp i koppar. Byggår 1936.

Öster om kyrkan och dess församlingshem, nedanför sluttningen, är en pastorsexpedition belägen. Det är en vitputsad byggnad i två våningar, uppförd 1991 och ritad av arkitekt Jerk Alton, Kumla.

Esbjörnson 2000
Till hembygden 1937