Stäng fönster Hallsberg kn, SKÖLLERSTA PRÄSTGÅRD 3:1 SKÖLLERSTA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omgärdas av en kallmurad mur som till viss del har funktion som stödmur. Norr om den västra entrén inhägnas kyrkogården av en planterad häck.

Kyrkogården har tre entréer. I södra kyrkogårdsmuren finns en murad, putsad stiglucka med tak täckt av spån och pargrind av svart smide. På stigluckans södra sida finns en platta av natursten med inskriptionen ”Gud, wi förbide tinagodhet i titt tempel, PS. 48: 10, Anno 1773”. Till stigluckan leder en trappa av natursten. Den västra entrén, som är i axel med kyrkans huvudentré i väster, har grindstolpar av granit och en pargrind av svart smide. Entrén i nordväst består av en trappa av granit flankerad av grindstolpar, även de av granit. Trappan har ett räcke av svartmålat järn.

Kyrkogården är huvudsakligen bevuxen med gräs med ett enkelt gångsystem av grus och kalkstensplattor. På kyrkogårdens norra del finns två kvarter med rygghäckar.

På kyrkogården södra del finns en spåntäckt klockstapel med hög spira uppförd 1666-67. Klockstapeln står så att dess grund på södra sidan är i liv med kyrkogårdsmuren.

Inventeringstillfället 2008