Stäng fönster Askersund kn, SNAVLUNDA 18:1 SNAVLUNDA KYRKA

Beskrivning
Snavlunda kyrka är belägen i södra delen av kyrkogården. Kyrkan och den äldre delen av kyrkogård omges av en kallmurad stenmur som även fungerar som stödmur. Innanför stenmuren löper en trädkrans med ädellövträd. Ingångar till kyrkogården finns i alla väderstreck. Huvudentrén är placerad i väster, mitt för kyrkans ingång, med grindstolpar av huggen granit. Grindstolparna är krönta med dekorativt huggna överliggare av kalksten som i sin tur är krönta med en stiliserad blomknopp av smide. Entrén har en pargrind av svart smide. Söder om kyrkan finns flera välbevarade gravvårdar med järnstaket och gjutjärnskors.

Kyrkogården är utvidgad i flera etapper i norr och öster. Den norra utvidgningen, troligtvis 1960-talet, omgärdas mot den angränsande landsvägen av en kallmurad stenmur, i övrigt av en planterad häck. Denna del av kyrkogården, som nås genom en sentida stiglucka, ligger i olika nivåer med avgränsande häckar och trappor. Utvidgningen öster om kyrkan omgärdas av granhäck och staket av plank. Även utvidgningarna har trädkrans.

Inventeringstillfället 2003, 2008