Stäng fönster Töreboda kn, SVENEBY 1:4 M.FL. SVENEBY KYRKA

Beskrivning
SVENEBY KYRKA - Kyrkan är placerad i nordvästra delen av den lilla, närmast kvadratiska kyrkogården. Öster om kyrkan finns en klockstapel. Kyrkogårdens huvudingång från parkeringsplatsen i väster utgörs av en dubbel smidesgrind. Grinden är konstfullt utformad med galler, rader av kors och fyrpass mm och placerad mellan stenstolpar. En gång med tre rader plattor leder från grinden till kyrkporten. En enkelgrind i västra delen av södra kyrkogårdsmuren leder till betesmarken utanför. Grinden har i övrigt samma utformning som den västra och hänger mellan järnstolpar.
Kyrkogården inramas på alla sidor av en stenmur och en trädrad med askar och lindar. På kyrkogården finns relativt få gravar och kvartersindelning saknas. Några gravvårdar är från 1800-talet och två stycken omgärdas av stenram. Utmed södra muren är ett kvarter med släkten Belinders gravvårdar. Öster om koret är en rest, starkt lutande gravsten från 1832. Söder om kyrkan går en grusgång i väst-östlig riktning. En annan grusgång leder runt kyrkan. Mitt i gången finns en rest gravsten över "Kongl sekrteraren" Samuel von Rosen, död 1804.