Stäng fönster Askersund kn, HAMMAR 14:1 HAMMARS KYRKA

Beskrivning
Hammars kyrka som är orienterad i nord-sydlig riktning, är belägen på en höjd som i öster sluttar ner mot en vik av Vättern. Marken närmast kyrkan utgörs av en platå som avgränsas av en krans av omväxlande häckar och träd. Runt kyrkan går en bred grusad gång som på södra sidan öppnar sig i en större plan. I norr, vid norra entrén finns en gräsrundel och en öppen plan. Närmast kyrkan finns inga gravar utan området är av parkkaraktär.

Den stora kyrkogården har en rektangulär grundform med markanta nivåskillnader. Kyrkan är belägen i den östligaste delen som även ligger högst. Det sydöstra hörnet utgörs av en parkeringsplats och här finns kyrkans förrådsbyggnad. Från kyrkan sluttar marken kraftigt ner mot parkeringsplatsen.

Kyrkogården har utvidgats i flera etapper. Den äldsta delen, där den medeltida kyrkan var belägen, ligger i sydväst. Längs insidan av den norra muren, på den äldre delen, löper en trädrad. Denna del omgärdas av en kallmurad stenmur och den nyare delen av en häck. Den nyare delen, väster om kyrkan, utgörs av terrasserad svacka, där gravkvarteren delas in med häckar.

Kyrkogården nås via entréer i nordväst, väster och söder. Huvudentrén från parkeringsplatsen i sydost utgörs av en bred brant rampliknande gång som åt öster avgränsas av en kallmurad stödmur vilken bär upp en del av marken runt kyrkan.

Entréernas grindstolpar utgörs i huvudsak av murade, huggna rektangulära stenblock krönta av en flat stenskiva eller av huggna rektangulära pelare krönta av en stenhäll med flack pyramidform. Entréerna har grindar av svartmålat järn. Kyrkogården har ett omfattande gångsystem av grusade gångar och på den äldsta delen finns även trädrader.

På den äldsta delen av kyrkogården finns ett gravkapell, som är åttkantigt med en mindre utbyggnad åt väster. Sockeln är av huggna granitblock, fasaden spritputsad och avfärgad i brutet vitt. Kapellet har rundbågiga fönster indelade med blyspröjs och försedda med färgat antikglas. Taket är täckt med svart bandplåt och kröns av en lanternin som i sin tur kröns av förgylld kula och kors.

Sockenmagasinet från omkring 1760 är beläget söder om kyrkogården och är placerat med ena långsidan i liv med kyrkogårdsmuren. Sockenmagasinets nedre del är av sten, spritputsad och avfärgad i en ljust ockragul kulör. Dess övre del är timrad och klädd med rödfärgad panel.

Äldre gravhällar står lutade mot utsidan av södra kyrkogårdsmuren bredvid sockenmagasinet.

Inventeringstillfället 2003 och 2008