Stäng fönster Vilhelmina kn, DIKANÄS 3:1 DIKANÄS KYRKA

Beskrivning
Det är ovisst när den första begravningen på Dikanäs kyrkogård skedde. De äldsta bevarade gravvårdarna återfinns söder om kyrkan. På ett foto från 1890-talet ser man just ingen kyrkogård, däremot en hel del skog söder om kyrkan. De inhägnader i form av gärdesgårdar som syns på samma bild hör snarare ihop med jordbruket än med kyrkan. På en bild som sannolikt är tagen under 1930-talet (efter utbyggnaden 1932) ser man ett vitmålat brädstaket med horisontella bräder väster om kyrkan. Ett förslag till utvidgning och ordnande av begravningsplatsen upprättades av länsträdgårdsmästare Emil Söderling 1935 och genomfördes 1938. Då ska kyrkogården ha utvidgats åt väster och söder, en björkallé planterades längs infartsvägen och bogårdsmuren tillkom. År 1970 skedde ytterliggare en utvidgning, troligen mot norr, eftersom den största och nyaste delen av kyrkogården ligger där. Vegetationen är riklig och består främst av björkar, men relativt många granar och tallar finns också på området, samt enstaka rönnar. Gångarna är grusade. De flesta gravstenar är stående i gräsmatta. Söder om kyrkan finns ett äldre mycket enkelt järnkors samt ett par äldre gravstenar. Öster om kyrkan finns ett enkelt utedass med lockpanel och pulpettak samt en äldre timrad likbod med spåntäckt sadeltak. Båda är målade i Falu rödfärg med gröna dörrar. Likboden från 1874 används numera som redskapsbod.