Stäng fönster Sorsele kn, AMMARNÄS 1:1 AMMARNÄS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är belägen norr och väster om kyrkan och sluttar både mot nordväst och brant mot sydost. Hela kyrkogården präglas av småkuperad fjällskogsterräng med mossa, blåbärs- och lingonris samt vilt växande björkar, men även enstaka tallar, granar och rönnar förekommer. Närmast kyrkan en finns anlagd gräsmatta. Gångarna består av grus, i något fall både grus och skifferplattor. Den omgivande bogårdsmuren av kallmurad skiffer tillkom troligen under 1920-talet, åtminstone delen närmast kyrkan (som syns på ett foto från 1928), och ersatte då ett tidigare trästaket. Ingångar med järngrindar och grindstolpar av gnejsblock finns mot söder och norr.

De äldsta gravarna från mitten av 1800-talet placerades troligen i kyrkans närhet. Merparten av gravvårdarna är små stående stenvårdar. Ett flertal naturstensvårdar utgör ett särskilt karaktäristiskt inslag på denna kyrkogård. Enstaka grusgravar med stenram finns, men björnmossa täcker idag gruset. Väster om kyrkan, framför porten, finns en iordningsställd yta för urngravar samt en minneslund från 2006 med kors och skifferbelagd yta.

Klockstapeln står på höjden sydväst om kyrkan. Dess nedre avsats har snedställda väggar medan den övre är rak, med ljudluckor och jalusier överst. Fasaderna är klädda med stående bruntjärad locklistpanel. Tälttaket kröns av ett kors. Byggnaden har grund av betong och ett bisättningsrum placerat i källarvåningen. Klockstapeln är yngre än kyrkan, men tillkomstår och arkitekt är inte kända (tidigare angivna uppgifter i VoU-planen är felaktiga).

En äldre likbod från 1858 ligger i sluttningen norr om kyrkan. Den utgjorde likbod fram tills att klockstapeln byggdes, men används numera som förråd. Den lilla byggnaden är timrad, har ett sadeltak täckt av spån och är tjärad. Stommen och den ålderdomliga dörren med cirkelformad dekor är helt i original. Det är en anspråkslös byggnad, men genom sin centrala placering utgör den ett viktigt inslag i miljön. Den utgör därtill en koppling till Ammarnäs första kapell.

Väster om kyrkan finns en rektangulär personalbyggnad från 1982, med mörkt beige lockpanel, vita spröjsade fönster och sadeltak täckt med betongpannor. Strax bortanför den byggdes 2006 ett garage.