Stäng fönster Sorsele kn, KYRKAN 1 SORSELE KYRKA

Kyrkogården
Kyrkogården breder ut sig med gravområdet placerat öster om kyrkan. Terrängen är plan. Området har en parkliknande karaktär med stora gräsfält, fullvuxna björkar och några enstaka tallar. De flesta grusgravarna lades om till gräsmatta under 1960- och 1970-talen och idag finns bara två grusgravar kvar. De få gångarna på kyrkogården är grusgångar. En björkrad löper längs hela insidan av staketet och björkalléer finns även längs vissa gångvägar. På området finns mest gräsgravar med resta stenar, men några grusgravar med stenramar samt gjutjärnskors finns också bevarade. Särskilt intressanta är tiotalet lokalt tillverkade stenvårdar, bl.a. den efter Anders Fjellner, som var försam-lingens kyrkoherde 1842–1876. Det var under hans tid kyrkan uppfördes, men han är främst känd för att ha nedtecknat och översatt samiska sägner, myter och jojker och därmed gjort dem kända och bevarade för eftervärlden. Den ”tänketall” som han ofta satt i när han skrev sina prediko¬texter finns fortfarande kvar i branten mellan kyrko-gården och Vindelälven. Kyrkogården utvidgades 1939 och gränsen mellan den gamla och nya delen kan fort¬farande utläsas genom gravradernas orientering och tallarna i anslutning till gravkapellet. Det uppfördes 1944, och är ritat av skogsmästaren och kyrkvärden John Ågren. Grav¬kapellet har liksom kyrkan en klassicisitisk utformning och passar därför bra in i miljön. Byggnadens gavelröste är utformat som ett tympanon-fält med strålsol. Alldeles norr om kyrkan uppfördes en ekonomibyggnad 1977. Med sin profana utformning och inte minst den inklämda placeringen väldigt nära kyrkan (på samma plats som en äldre och mindre ekonomi¬byggnad) förtar den en del av kyrkplatsens autenticitet. En skogskyrkogård anlades på norra sidan om Vindelälven 1951, också den enligt förslag av John Ågren.