Stäng fönster Skellefteå kn, STORKÅGE 24:8 KÅGE KYRKA

Beskrivning
Kyrkan uppfördes åren 19241925, efter ritningar av arkitekt Knut Nordenskjöld, Stockholm. Byggmästare var Knut Simon Lundberg, Kåge.

Redan 1928 ville man anlägga en begravningsplats söder om kyrkan, men myndigheterna tillät det inte eftersom markförhållandena inte var lämpliga och platsen kom för nära bebyggelsen. När begravningsplatsen anlades 1934 kom den därför att ligga en bra bit från kyrkan, på den s.k. Öhn, inte långt från Kågefjärden. Begravningsplatsen planerades av länsträdgårdsmästare Erik Söderling. Den ligger helt omgiven av barrskog i en nordvästsluttning. Många av de stiliga höga tallarna har sparats vilket ger en karaktär av skogskyrkogård, även om marken är utplanerad till en jämn sluttning och gräsbevuxen. Mot parkeringen och entrén i nordväst finns en bogårdsmur av natursten med låga portstolpar av sten. Övriga sidor av begravningsplatsen har ingen klar avgränsning mot den omgivande skogsmarken. En bred grusad mittgång leder upp genom kyrkogården, som i övrigt har relativt sparsamt med gångar. Halvvägs upp finns en liten minneslund med planteringar, två vattenspeglar och några buskar. Förutom dem förekommer knappt någon annan vegetation än de naturvuxna tallarna. Gravvårdarna består av låga och mest ljusa stenar, placerade i rader utan rygghäckar. Planteringarna är påtagligt samordnade, t.ex. med enbart röd begonia och blå lobelia i vissa kvarter och enbart gul tagetes och ljuslila margueriter i andra kvarter. Endast två grusgravar finns i öster, en av dem med stenram och en med järnstaket. I områdets nordvästra del, intill parkeringen, finns en ekonomibyggnad i trä byggd 1978 samt ett förråd.

Gravkapellet uppfördes 1955 efter ritningar av arkitekt Poul Stampe, Skellefteå. Den rektangulära byggnaden har litet utskjutande vapenhus med mörk spegeldörr och täcks av ett brant tegeltäckt sadeltak som är djupt neddraget på långsidorna. Väggarna är klädda med ljusmålad locklistpanel på samma sätt som kyrkan. Byggnaden är extremt sluten och har bara ljusinsläpp i koret genom små partier av betongglas. Strax söder om gravkapellet finns ett vitmålat kombinerat förråd och avträde med pulpettak. Det tillkom troligen på 1930-talet. Den friliggande begravningsplatsen är belägen fågelvägen ca en kilometer nordost om kyrkan, på andra sidan E4:an.