Stäng fönster Trollhättan kn, BORYD 1:2 LAGMANSEREDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården kring Lagmansereds kyrka är samtida med kyrkan från 1935 och har en rektangulär form med en spets upp i nordväst. Kyrkan är placerad på den norra och högsta delen i nästan öst-västlig riktning. Från parkeringen i söder leder en ursprunglig smidesgrind med soldekoration upptill in till kyrkogården, liksom två nyare (tillkom före 1996) brunbetsade trägrindar på östra sidan. Kyrkogården hägnas av nätstängsel; i sydligaste delen på trästolpar och i övrigt på smala, fyrkantiga cementstolpar med spetsad topp. Innanför detta finns längs östra och norra sidan en kallmur och längs västra sidan och i söder lågt klippta lövhäckar. Alla sidor kantas av lindar utom den östra, som tidigare hade lindar på södra delen men i norr gick då skogen nära inpå muren och ytterligare träd ansågs inte behövas. Idag går den lilla vägen till ekonomibyggnaden längs östra sidan och muren kantas på utsidan av ormbunkar och hallonsnår.
Kyrkogården har en strikt utformning som samspelar med kyrkans strama yttre. Väster om tornet är en stor grusad yta och från den går i rak linje två grusade gångar, en ned till grinden i sydväst och en till grinden i nordöst. Gräsmattorna är sammanhållna, helt utan gångar. Södra delen har låga lövhäckar i breda H-former bakom gravvårdarna. Vid häckarna reser sig höga pyramidekar, ett vanligt inslag från den tiden. En ek står på södra delen. Området är trädrikt i förhållande till sin lilla yta. Vid tornets ömse sidor står prydnadsträd med små röda äpplen och östra sidan döljs till stor del av schersminbuskar. Norra sidan har ett fåtal häckar och är till stor del outnyttjad. Pyramidekar står vid grusgången. Fyra storbladiga buskar växer vid kyrkans norrvägg.