Stäng fönster Tranemo kn, ÅSARP 6:1 SÖDRA ÅSARPS KYRKA

Beskrivning
SÖDRA ÅSARPS kyrkogård har en näst intill kvadratisk form och sluttar nedåt åt väster. Marken är terrasserad med stenmurar och trappor i natursten som sammanbindande element. Kyrkan är belägen i kyrkogårdens nordvästra hörn och intill kyrkan i norr står klockstapeln. Kyrkogården inhägnas av en stenmur av huggen sten och i nordöstra hörnet av en gärdesgård. Öppningar med smidesgrindar i västra och norra kyrkogårdsmuren. Den västra muren kantas av stora lövträd.
Kyrkogårdens huvudingång finns i norra delen av den västra kyrkogårdsmuren. En grusad gång kantad av stenmurar leder fram till kyrkan. Krattade grusgångar löper runt kyrkan och genomkorsar kyrkogården. De äldsta gravvårdarna är belägna öster om kyrkans kor. Här finns järnkors från 1800-talet och den äldsta bevarade gravstenen från 1826.
Kyrkogården är utvidgad i omgångar, först österut 1931 efter ritningar av stadsarkitekten i Halmstad, Fredrik Wetterqvist, sedan söderut 1972. På kyrkogårdens högsta parti öster om kyrkan, som utvidgades på 1930-talet, är ett stort träkors placerat på ett cirkelformat gräsparti och härifrån utgår symmetriskt grusade gångar åt norr, väster och söder. På den södra senast utvidgade delen anlades 1996 en minneslund. Två rödfärgade ekonomibyggnader i trä är belägna i kyrkogårdens nordöstra hörn.