Stäng fönster Tranemo kn, AMBJÖRNARP 1:37 AMBJÖRNARPS KYRKA

Beskrivning
En kallmur av skalmurstyp inhägnar begravningsplatsen i öster, söder och väster. En trädkrans planterades invid muren på 1890-talet och enligt uppgift utgjordes den då av 57 lönnar. Delar av trädkransen finns kvar längs den södra muren. Kyrkogården nylades 1841 och hade dessförinnan utvidgats åt söder och öster. Den nya kyrkogården invigdes 1843. De två järngrindarna placerade i söder respektive öster tillverkades av Strömsfors Bruk 1904 och stolparna tillverkades av Carl Johansson, Stjärnebo. Begravningsplatsen är gräsbevuxen och genomkorsas av grusade gångar. Enstaka gravvårdar har grusfyllning och här finns några järnkors från 1800-talet.

År 1955 godkändes ett förslag till utvidgning av kyrkogården, upprättat av trädgårdskonsulenten A T Selander vid Älvsborgs läns södra hushållningssällskap i Borås. Det utvidgade området var beläget norr om den befintliga kyrkogården. Den befintliga hägnadsmuren mellan det nya och gamla området borttogs och stenmaterialet användes till västra och östra sidorna samt till lagning av den ovala muren på den östra sidan. Åt norr uppfördes en ny mur i utförande och material lika den äldre muren. Bänkar med lösa sitsar av oljad hyvlad ek på stöd av natursten utplacerades på det nya området. I närheten av ekonomibyggnaden anlades ett mindre plattlagt område med fritt växande buskar på södra sidan. Gravkvarteren utlades på gräsmattan med häckplanteringar mellan gravraderna. Gravvårdar utan stenram eller annan omramning.

Kyrkogården utvidgades 1976 åt norr. En ny begravningsplats ritades av trädgårdskonsulenten Ebbe Holmberg, Älvsborgs läns södra hushållningssällskap. Den nyare norra delen av kyrkogården inhägnas av kallmur åt väster, häck åt norr och trästaket åt öster. På denna del av kyrkogården finns häckplanteringar och det nordvästra hörnet en ingång med smidesgrind.