Stäng fönster Tidaholm kn, VÄTTAK 8:1 VÄTTAKS KYRKA

Beskrivning
Korskyrkan ligger med koret åt öster i ett centralt krönläge på den gruskulle som utgör kyrkogården. Kullen sluttar brant i norr och nordost, medan sluttningen är svagare i söder. I söder kantas kyrkogården av en kallmurad stödmur av gråsten med två ingångar. Den västra är mitt för kyrkans sydport och kantas av grindstolpar av kalksten, vilka bär en smidd pargrind från 1800-talet. Den östra har toppiga betongstolpar som bär en smidd pargrind av senare datum. Innanför muren är en rad av äldre lövträd. I väster är en lövhäck och nedanför sluttningen i norr och nordost en kallmur av gråsten som har en öppning i det nordvästra hörnet. Kring denna är kalkstenstolpar som bär en smidd pargrind med årtalet 1879. I sluttningen växer ett flertal lövträd. Från kyrkogårdens östra hörn slingrar sig en grusgång upp till kyrkan, förbi dess norra långsida och fram till västporten. Mellan sydporten och grinden i söder är en sentida trappa av kalksten med allé och träräcken. Norr om kyrkan står i väster klockstapeln och i öster ett litet redskapsskjul med plats för soptunnor. Gravarna ligger främst i nordsydliga rader i söder och väster. Dessa är glesa och har ett antal vårdar med stenram och grusade ytor. En av familjegravarna inhägnas av järnkedjor. Invid kyrkans nordvästra hörn ligger en sönderslagen gravsten från 1700-talet.
ÄLDRE KYRKA - Kyrkans föregångare var en medeltida träkyrka, vilken hade en murad sakristia av sten. Sistnämnda kvarstod ännu 1829 som en del av efterträdaren.