Stäng fönster Knivsta kn, HUSBY-LÅNGHUNDRA 10:1 HUSBY-LÅNGHUNDRA KYRKA

Beskrivning
Kyrkans planform och uppbyggnad är resultatet av flera om- och tillbyggnader under medeltiden och även senare. Den ursprungliga kyrkan byggdes på 1100-talet eller omkring år 1200 som en romansk kyrka med långhus och smalare kor, eventuellt försett med absid. De västra delarna av kyrkan är kvar sedan denna tid.
Kyrkogården omges av en gråstensmur och en trädkrans av lövträd. I söder och väster består trädkransen av stora, gamla träd. I norr och öster är träden omplanterade på senare år. Vidare finns en ingångsallé från södra ingången till vapenhuset. Kyrkogårdmuren innehåller till stora delar den gamla medeltida bogårdsmuren som är lagd i kalkbruk. I äldre tid var muren avtäckt med spåntäckt sadeltak. Mellan södra ingången och sydöstra hörnet är muren omlagd som kallmur. Den södra ingången har smidda järngrindar signerade EWB 1813 mellan enkla stenstolpar. Östra ingången är försedd med en stiglucka som byggdes omkring 1950 efter ritningar av arkitekt K.M. Westerberg. I äldre tid fanns två stigluckor med spåntak vilka bl.a. avbildas på en teckning av Olof Grau från 1748. De revs före 1870. Kyrkogårdsgångarna är grustäckta, men gången från södra grinden till vapenhuset är plattbelagd.

Kyrkogården har en anmäkningsvärd koncentration av äldre gravar på den västra delen. Här finns många gravvårdar från 1800-talet bevarade. Det finns till exempel några kalkstensgravvårdar i empirestil från 1800-talets första hälft och ett flertal välbevarade gravar från senare delen av 1800-talet. Det förekommer också äldre grusgravar med stenram och i något fall med inramning av gjutjärnsstaket.

Klockstapeln är belägen på kyrkogården ett tiotal meter sydväst om vapenhuset. På Graus teckning från 1748 syns en öppen klockstapel. År 1798 kläddes klockstapeln in med panel och ljudluckor och försågs med ett spåntäckt tak på vilket står en liten, brädklädd lanternin med spåntak. Klockstapeln har en strikt, klassicistisk uppbyggnad och är målad med falu rödfärg och försedd med svarta knutar, luckor och dörrar samt med vitmålade takfotslister. På lanternintaket finns ett förgyllt klot och en flöjel.

På kyrkogårdens norra sida finns ett bårhus uppfört efter ritningar av arkitekt K. M. Westerberg. Det är en låg, slätputsad byggnad med valmat sadeltak. Fasaden är avfärgad i ljusgult. Taket var tidigare spåntäckt men det byttes mot falsad skivplåt 1994.