Stäng fönster Uppsala kn, FUNBO 3:1 FUNBO KYRKA

Beskrivning
Kyrkan består av ett rektangulärt långhus i öst-västlig riktning med ett smalare absidförsett kor i öster. Norr om koret finns en sakristia och på långhusets sydsida ett vapenhus samt ett gravkor som är sammanbyggt med vapenhuset. Planformen är med sitt absidförsedda kor typisk för det romanska skedet. Kyrkan har sannolikt uppförts under sent 1100-tal.

Kyrkogården omges av en kallmur i gråsten och har grindstolpar av gjutjärn med smidesgrindar. Gångarna är grusade och gravkvarteren är gräsbevuxna även om en del äldre gravvårdar med stenramar och grus finns kvar.

Kyrkogården härrör liksom kyrkan från medeltiden. Dess utsträckning mot sydost är densamma som under medeltiden medan det under 1900-talet skett tre utvidgningar mot väster och norr. Kyrkogården omges av en sammanhängande kallmur i gråsten och öppningarna är försedda med smidesgrindar och grindstolpar av gjutjärn. Parallellt med muren löper en trädkrans. Den skiftar till karaktär och ålder på kyrkogårdens olika delar och speglar de olika utvidgningstidernas sätt att anordna trädkransen. Gångarna är grusade och gångvägsmönstret har bevarats nästan oförändrat under 1900-talet vilket är relativt ovanligt. Gravkvarteren är gräsbevuxna men en del äldre gravar med grusbeläggning, stenramar, järnstaket och gravhäckar finns kvar. Ett grav område norr om kyrkan är tämligen väl sammanhållet till sin karaktär och hyser en rik gravkultur från andra halvan av 1800-talet och 1900-talets början. Gravarna är familjegravar av olika storlek, gruset randas och de omgärdas av stenfrisar, häckar eller gjutjärnsstake. På några gravar står det åldriga kraftiga tujor. Till området hör även ett vitputsat gravkapell i nyklassicistisk stil.

Norr om kyrkogården på andra sidan gamla landsvägen ligger klockstapeln i trä på en mindre höjd.
Klockstapeln är byggd på 1680-talet men fick sitt nuvarande utseende 1814, då den byggdes om i nyklassicistisk stil. På kyrkogården finns ett vitputsat gravkapell i nyklassicistisk stil.