Stäng fönster Uppsala kn, DANMARK 12:1 DANMARKS KYRKA

Beskrivning
Danmarks kyrka består av ett långhus och ett tresidigt avslutat kor i öster, ett torn i väster med hög spira samt en sakristia på korets norra sida. Kyrkan har stora, höga fönster. Västra delen av långhuset är den äldsta delen, byggd under tidigt 1300-tal. Tornet är byggt vid 1400-talets mitt. Östra delen av långhuset samt koret och sakristian är byggda omkring 1490. Rester av en äldre sakristia finns på kyrkans norra sida i form av en murpelare

Kyrkogården omges till största del av en traditionell gråstensmur. I sydväst avgränsar en enkelsidig stödmur med en klippt syrénhäck ovanpå. Ingångarna är försedda med smidesgrindar och de två äldsta kantas av putsade grindstolpar. Utefter kyrkogårdsmuren löper en trädkrans av ädla lövträd, varierande till ålder och täthet. Den äldsta högläntare kyrkogårdsdelen, med gravar framförallt söder om kyrkan, härrör från medeltiden. Den syns avbildad på en teckning av J. Peringskiöld 1710. Där framträder ett gångsystem likartat dagens. Nu har området en sammanhållen prägel av gravkultur från andra halvan av 1800-talet och tidigt 1900-tal. Den är ett gott exempel på den så kallade kyrkogårdsträdgården, med randade grusgravar försedda med kraftiga ofta högresta gravvårdar och omgärdningar i form av stenramar, klippta gravhäckar eller järnstaket. Kyrkogården har utvidgats två etapper, österut på 1860-talet och norrut på 1947. Även den östra utvidgningen har en dominerande prägel av gravkultur från sekelskiftet och årtiondena dessförinnan, men här är gravplatserna lagda i raka rader och viss omläggning till gräs har skett. En kraftig stödmur av gråsten försedd med räcke av gjutjärn tar upp den stora höjdskillnaden mellan den äldre högläntare kyrkogårdsdelen och den östra utvidgningen. 1984 inrättades en minneslund i kyrkogårdens nordliga hörn. Den har en traditionell utformning med en skyddad meditationsplats och en vattenbemängd natursten som koncentrationspunkt. I lunden norr om kyrkan står det två ditflyttade runstenar.