Stäng fönster Uppsala kn, DALBY 18:1 DALBY KYRKA

Beskrivning
Kyrkan består av ett rektangulärt långhus som i väster rymmer förstuga och orgelläktare. I öster finns ett kvadratiskt kor med intilliggande sakristia. Koret är något smalare än långhuset. Väggarna är utförda av gråsten i långhuset, spritputsade och med blinderingar i slätputs, bl a två latinska kors i västra gaveln och omfattande mönster kring ingången i väster. Korets och sakristians väggar är av tegel. Grunden är slätputsad. Fasaderna är sedan 1959 avfärgade i gråbruten vit kulör. Iögonfallande i fasaden är de två runstenarna. I sakristians östra vägg finns en komplett runsten och i långhusets södra vägg finns mellan fönstren fragment av ytterligare en. Taket är ett sadeltak täckt med ett zickzackmönstrat skiffertak. Taket samt takbärningen är från 1902 års restaurering. Rännor, stuprör och övriga plåtarbeten är utförda av koppar. Kyrkan har aldrig haft något torn och har idag inget vapenhus, däremot finns två takryttare. De har båda nedre partier av tegel, över en gördellist finns vitputsade partier som kröns av huvar och spiror klädda med kopparplåt.

Kyrkogården omges av en traditionell kallmurad gråstensmur. Vid ingången från söder finns ålderdomliga smidesgrindar som är upphängda i vitputsade grindstolpar av tegel. Kyrkogården är till största del präglad av senare tiders gravskick med grästäckta gravar men stenomgärdade grusgravar finns. Trädbeståndet är varierat. Lind, björk, ek, lönn samt senare tiders barrväxter är representerade. Kyrkogården har 1902 förstorats mot söder, klockstapeln stod tidigare utanför muren.

Klockstapeln är en mäktig byggnad med svängda takfall, helt inklädd med spån. Det finns två klockor. Dels storklockan som omgjöts och förstorades 1656, dels lillklockan från samma årtal men som spräcktes och gjöts om år 1794. Bygget av klockstapeln bekostades av Knut Posse på 1660-talet. Den åskhärjades 1721 och därefter följde större reparationer som dock inte gjordes förrän 1737. Därefter har klockstapeln inte genomgått några genomgripande förändringar