Stäng fönster Lycksele kn, ÖRTRÄSK 45:1 ÖRTRÄSK KYRKA

Beskrivning
Begravningsplatsen består av en nyare och en äldre del. Den gamla kyrkogården i norr ligger på en plan terrass och omges helt av en kallmurad låg bogårdsmur, med grindstolpar av sten och svarta järnstaket. Tidigare grusgravar är omlagda med gräs. Asfalterade gångvägar finns runt om, samt en längsgående gång i mitten. Den senare är omgiven av björkar. Den gamla kyrkogården upptogs troligen omkring 1850. Den utvidgades mot sluttningen åt söder och väster med en ny begravningsplats invigd 1930. Höjdskillnaden tas upp med höga stensättningar och stenmurar. En stentrappa leder ner mot den nya kyrkogården med gräsytor, asfaltsgångar och enstaka tallar och björkar. Bergtall är planterad innanför bogårdsmuren i söder och öster.

Begravningskapellet uppfördes av trä 1956, efter ritningar från 1943 av länsarkitekt Karl Sörensen. Liksom kyrkan har gravkapellet en klassicistisk utformning. Byggnaden är rektangulär och har en grönmålad dubbelport i öster och ett stående fönster i söder respektive norr. Fasaden täcks av vitmålad slätspontad panel och det valmade taket är täckt av spetsiga brädspån. Genom en murad grund finns i väster en port till nedre plan.
En trädgårdsdamm i turkos glasfiberväv tillkom snett framför huvudentrén 1972 och en ekonomibyggnad med höga Crawfordportar uppfördes år 2001, ett 50-tal meter sydväst om kyrkan.