Stäng fönster Tanum kn, FÅRABY 1:37 HAVSTENSSUNDS KAPELL

Beskrivning
HAVSTENSSUNDS KAPELL ligger på en egen kyrkoplan, norr om kyrkogården. Kyrkoplanen är omgiven av en fint tuktad stenmur, med stenblock i medvetet oregelbundna former. Närmast kapellet grusade gångar, utanför dessa gräsmattor. Innanför muren står tuktade almar. Ingång från vägen sker genom en svart smidesgrind mellan granitstolpar. En bred trappa leder i söder ner till kyrkogården. Norra delen av kyrkoplanen är egentligen en utvidgning av kyrkogården från 1960, men har inte tagits i bruk som sådan.

KYRKOGÅRDEN är samtida med kapellet. Den är omgiven av en likadan stenmur som kyrkoplanen, och även här står tuktade almar innanför muren. Ingång sker på västra långsidan genom en svart smidesgrind mellan granitstolpar. En mindre ingång finns i söder i anslutning till bårhuset.

Kyrkogården är nära kvadratisk, och har två huvudaxlar som korsas i mitten. Kring detta åtta gräsbevuxna kvarter, fördelade två och två i respektive fjärdedel. I söder finns ett halvcirkelformat parti. Endast en dryg fjärdedel av gravplatserna är utnyttjade, och knappt hälften av dessa har ramar. I halvcirkelformade partiet längst i söder är ännu åtta gravplatser outnyttjade. De som finns här har alla ram. Anmärkningsvärda är de som ligger i linje med kyrkogårdens mittaxel, mitt i det halvcirkelformade partiet. Bägge dessa platser tillhör den handelsfamilj som också låtit uppföra det stora handelshuset nere vid bryggan i samhället.

Inga höga gravvårdar finns, och endast en handfull svarta stenar. I huvudsak är vårdarna av röd eller grå granit. Namn, datum och härkomst är de vanliga inskriptionerna, men här finns också yrkestitlar som skvallrar om ortsbefolkningens maritima anknytning, som lotsar, tullare, fiskare, kustuppsyningsman.

Ett BÅRHUS av sten ligger omedelbart söder om kyrkogården. Spritputsade grå väggar, dubbla kopparklädda dörrar, och tak under rött tegel, krönt av plåtkors.
En mindre ekonomibyggnad av trä ligger ett par meter öster om bårhuset. Gråmålad locklistpanel och tak under rött tegel.