Stäng fönster Tanum kn, NAVERSTAD 1:2 NAVERSTADS KYRKA

Beskrivning
NAVERSTADS KYRKORGÅRD ligger mycket vackert, högt på en åsrygg, och vänder sig både mot Bullaresjöns vatten i öster och mot dalgångslandskapet i väster. Kyrkan ligger ungefär mitt på den ÄLDRE KYRKOGÅRDEN, som är långsmal i nord-sydlig riktning. Kyrkan stammar från 1100-talet, och så bör även kyrkogårdspartiet söder om kyrkan göra. Partiet norr om kyrkan är en utvidgning från 1909. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Utanför muren står höga uppvuxna lövträd (björk och alm). Grindar i norr och väster samt en mindre i söder, vid prästgården. En öppning i muren leder dessutom in till nya kyrkogården i öster. Grindarna i väster är i svart smide med kraftiga reveterade grindstolpar, vilka är täckta med järnplåt, med årtalet 1854 ingjutet. Snett innanför västra grinden står kyrkans KLOCKSTAPEL från 1747.

Två gravkvarter med grusgångar runt om finns på vardera norra och södra sidan om kyrkan, och dessutom innanför murarna. Med några få undantag saknar gravarna här ramar och gravkvarteren är helt gräsbevuxna. Ramarna togs bort på 1970-talet, då även tidigare oregelbundenheter i kvarteren togs bort. Söder om kyrkan finner man gravsättningar från 1860-talet och framåt.

Rest mot kyrkans sydvägg står en röd kalkstenshäll, med inskription över fru Christina Beata Boman, död 1812.

Anmärkningsvärda på kyrkogården är de järnkors som finns på kyrkogården, dels ute i gravkvarteren, och del tolv som står uppställda intill klockstapeln. Dessa järnkors visar i flera fall på de kontakter med Norge, bl a arbetsvandringar, som man tidigare haft i dessa trakter. Korsen är tillverkade i Halden eller Fredrikstad. Många av dem har fått "född" och "död" skrivna "fødd" eller "fódd" respektive "død" eller "dód", och några har också hela texten skriven på norska.

Den mest anmärkningsvärda av gjutjärnsvårdarna är det lock som ligger i tredje kvarteret invid östra muren, som har en lång inskription på norska. Locket har formen av ett kistlock, "draperat" med tyg på sidorna och dekorerat med änglafigurer. Texten lyder:

"Herunder hviler Støvet
af Anne Clemetzen
født Hansen.
født 5te Juni 1830 paa Sundshult
død samme sted 24de November 1888
Til Minde om denne trofaste Hustru
og opofrende Moder nedlegges dette Minde
af sørgende Mand og Børn"

Värt att lägga märke till är också de många prästbegravningarna, av vilka ett flertal har höga gravvårdar i form av kors i olika stil.

MELLANKYRKOGÅRDEN är en utvidgning rakt norr om den äldre delen, från 1925. Även den är omgärdad av en mur, som ansluter till den äldre delen, och med lövträd runt om. I det västra kvarteret på denna del fanns tidigare den sista allmänningen på Naverstads kyrkogård. Planeringen här har i stort sett samma utformning här som på den äldre delen. I norra kyrkogårdsmuren ligger ett vitputsat BÅRHUS från 1955, ritat av Eiler Græbe.

I slänten öster om kyrkan ligger två ytterligare utvidgningar, LÅNGKYRKOGÅRDEN närmast de äldre, från 1960, och nedanför denna NYA KYRKOGÅRDEN från 1979. Utvidgningarna har utsikt mot sjön genom glesa björkdungar. Planeringen är i huvudsak rätlinjig med rektangulära kvarter. Här finns bl a både formklippt och friväxande ek, tre stora cypresser och en rad kraftiga björkar vid muren till den äldre delen. Gravkvarteren är gräsbevuxna och de enskilda gravraderna är skilda från varandra med mycket lågt hållna häckar av oxbär och oxel. En springbrunn finns också här.

Norr om hela anläggningen ligger en modernare EKONOMIBYGGNAD, med personalutrymmen, förråd etc, byggd 1986.