Stäng fönster Vimmerby kn, LOCKNEVI 1:2 M.FL. LOCKNEVI KYRKA

Allmän karaktär
Kyrkogården består av kvarter A-E, med A, B och C placerade, nordost, öster och sydost om kyrkan samt de mindre kvarteren D och E söder och sydväst om kyrkan. De sistnämnda kvarteren är rester av den gamla kyrkogården. Kyrkogården omger kyrkan i alla väderstreck. I väst och sydväst är kyrkogården utformad med slingrande gångar, gräsmattor och buskage. I öster är anläggningsstilen mer strikt med raka korsande gångar kantade av pyramidalmar och regelbundna kvarter och rader. Kvarter A i nordost är delvis insått med gräs, medan kyrkogårdens övriga område mestadels består av grusade ytor. Nordväst om kyrkan finns begravningskapellet.

Omgärdning
I väster: Svartmålat gjutjärnsstaket, delvis stående på stödmur.
I söder: Stödmur av tuktade gråstensblock samt på den stående gjutjärnsstolpar förenade av tunna järnband.
I öster och norr: Gjutjärnsstolpar förenade av tunna järnband.
I nordväst: Svartmålat gjutjärnsstaket stående på stödmur.

Ingångar
I väster: Ingång mitt framför tornet via pargrind av svartmålat gjutjärn. Grindstolpar och staketets stolpar utförda med avslutning i from av klöverbladskors.
I öster: En mindre grind av svartmålat järn mot betesmarken öster om kyrkogården, i anslutning till minneslunden.
I norr: Öppning i staketet mot planen framför servicebyggnaden.

Vegetation
Trädkrans: Tydlig speciellt i söder och öster, bestående av främst lönn och enstaka almar samt en sk nordmansgran. Den östra delen av trädkransen följer den gamla kyrkogårdsgränsen som gällde före 1996 års utvidgning. I väster har flera granar tagits ner och ersatta av serbisk gran. En stor alm finns också i norr.
Övrigt: Längs med grusgångarna i öster, sydost och nordost om kyrkan finns almar, som vid inventeringstillfället var relativt låga. Almarna har varit pyramidklippta. Vid kvarter A norr om kyrkan finns en stor alm. I kyrkogårdens västra del finns olika lövträd, buskar, exempelvis syren, och perenna växter. I sydvästra hörnet finns en halvrund berså av tuja. I nordväst finns rester av en berså av lind tillsammans med olika typer av buskar.

Gångsystem
I väster finns ett oregelbundet gångsystem med svängda gångar belagda med grus. I öster, sydost och nordost finns raka grusgångar mellan kvarteren, längs gamla kyrkogårdsgränsen i öster, samt i kyrkogårdsgränsen i norr och söder. Längs kyrkans fasader i alla väderstreck finns också en grusgång. Väster om kyrkans torn finns en grusbelagd plan. Gången mellan torningången och kyrkogårdens huvudingång har hårdgjorts med hjälp av smågatsten.

Gravvårdstyper
Blandad gravvårdskaraktär från 1800-talets mitt och framåt. Höga vårdar av svart granit dominerar i kvarter D, södra delen av kvarter C, samt närmast kyrkan i öster och norr. Ett stort antal låga, breda vårdar från 1900-talets mitt finns i kvarter A, B och C. Enstaka hällar från 1800-talets mitt i kvarter D och E. Ett stort antal linjegravvårdar av litet format från 1920-talet till 1960-talet. Svart, grå och ljusröd granit dominerar på hela kyrkogården. Enstaka vårdar av kalksten och sandsten. Ett gjutjärnskors, två träkors samt några smidesvårdar. Större delen av kyrkogården är belagd med grus, med största undantaget i kvarter A där gräs såtts i. I den östra delen av kvarter D står en hög sten uppställd mot ett träd. Stenen är utförd i stil liknande en runsten, med en ormslinga som rymmer inskription. På stenen finns också ett kors samt årtalet 1759 eller 1859. Historien kring stenen är oklar.

Minneslund
Minneslunden ligger öster om kvarter B i den del av kyrkogården som utvidgades 1996. Minneslunden består av en med smågatsten anlagd rund yta, några stora naturstenar, ett fåtal unga träd av ask samt några buskar. I minneslunden finns också soffor av trä och gjutjärn samt ställ för ljus och blommor.
Byggnader
Bårhuset ligger nordväst om kyrkan. Det uppfördes 1945 efter ritning av Johannes Dahl, Tranås. Bårhuset har en i det närmaste kvadratisk grundplan med fasader av kvaderhuggen granit, tälttak lagt med skiffer samt ingång i söder med pardörr av trä med omfattning av granit.
Övrigt
En gammal brunn med handpump finns i området som tillkom i öster 1996. I kyrkogårdens nordöstra del finns en rektangulär yta med tätt uppställda gravstenar som plockats bort från sin ursprungliga plats. Vårdarna är mestadels från 1800-talets slut och 1900-talets första hälft. Där finns också några nedplockade smidesstaket som tidigare omgärdat gravplatser.

Beskrivning av enskilda kvarter
Kvarter A
Allmän karaktär:
Kvarter A omfattar ca 550 gravplatser och ligger på kyrkogårdens nordöstra del. I den sydvästra delen av kvarteret finns många gravvårdar från 1900-talets början, samt flera grusgravar. I den norra och östra delen är merparten av vårdarna från 1960-talet och framåt och står i gräsmatta längs rygghäckar av liguster. I nordväst finns många lediga platser. Kvarteret omgärdas av grusgångar i alla väderstreck. Längs gångarna står almar på en remsa av gräs. Inne i kvarteret finns några gångar av betongplattor. Vid kvarterets sydvästra hörn står en gammal alm.

Gravvårdstyper
I den sydvästra delen finns ett 15-tal äldre gravplatser belagda med grus. Flera av vårdarna är höga, med klassicerande uttryck med vinkel- eller pyramidformat krön. Två har en mer oregelbunden form, i det närmaste som en bautasten eller stående flisa, utförda i svart granit. Svart och grå granit dominerar, men enstaka vårdar är också av röd granit. Både liggande och stående vårdar förekommer. Några av gravplatserna omgärdas av stenram, en plats av pollare förbunda med kätting. I några av platserna som är belagda med grus finns modernare vårdar av grå granit. De äldsta vårdarna är daterade 1899 och resta över ”Ingeniören och Riddaren” Wikanders familjegrav respektive Grenadiären Honett. Dessa vårdar fanns således innan nya kyrkan uppfördes. Wikanders gravplats omgärdas av pollare och kätting. Ytterligare några vårdar från 1900-talets början finns också i området, bl a en i form av ett stenkors.
I den norra och östra delen är vårdarna mestadels av grå granit, rektangulära och stående mot rygghäck. Främst är de daterade till 1960-talet och framåt. Enstaka äldre vårdar från 1900-talets början finns dock även här. De skiljer ut sig då de är högre än rygghäcken och av svart granit. En är i form av en obelisk. I den allra nordostligaste delen finns en rad bevarad av linjegravar från 1960-talet. Relativt få titlar förekommer i kvarteret. Några exempel är lantbrukaren, skogsvaktaren, lantbrukaren och hemmansägaren. Ortnamn anges dock på många vårdar.

Kvarter B
Allmän karaktär:
Kvarter B omfattar omkring 380 gravplatser och ligger öster om kyrkans kor. I den västra delen av kvarteret finns köpegravar belagda med grus. I den östra delen finns några rader av linjegravar, även de på en grusad yta. Kvarteret omgärdas av grusgångar i alla väderstreck. Längs grusgången står almar på en remsa av gräs. Marken sluttar från kyrkan mot öster.

Gravvårdstyper
Köpegravarna/familjegravarna i väster ligger i terrasserade rader med mellanliggande grusgångar. Gravplatserna är överlag stora. Med få undantag är gravplatserna omgärdade av stenram. Samtliga gravplatser, utom en direkt öster om koret, är grusbelagda. I den nordvästra och allra västligaste delen finns ett fåtal äldre vårdar från 1900-talets början. Flera är höga och utförda i mörka bergarter. Två av dem är i form av ett stort stenkors på en sten med inskription. En av dem står på en gravplats som omgärdas av en mycket kraftig, upphöjd stenram av granit. Gravplatsen (nr B 31) tillhör Godsägaren på Locknevi säteri, Axel Petterson d. 1914. En vård är i form av en gjutjärnsurna på sockel av sten, daterad 1925 (ca B115). Bland övriga köpegravar dominerar låga, breda vårdar av svart eller grå granit. Många av dem har tydligt klassicerande drag, med form inspirerad av tempelportik, pilastrar o s v. Mestadels är de daterade till 1950-talet och framåt, med några enstaka tidigare dateringar.
Linjegravarna eller de allmänna gravarna i öster står i tre rader på en mönsterkrattad yta, utan enskilda gravplatsindelningar. Gravvårdarna är låga, rektangulär och mindre än köpegravarnas stenar. Dominerande stenmaterial är svart granit, med några inslag av grå och röd granit. Gravsättningen i linjegravarna kan i kronologisk ordningsföljd följas från 1947-64.
Titlar anges på en del av vårdarna i köpegravsområdet, såsom kyrkovaktmästare, verkstadsägare, arrendator, distriktsbarnmorskan, telefonföreståndaren och hemmansägaren. Ortnamn anges på merparten av vårdar, både bland köpegravar och linjegravar.

Övrigt
Precis öster om koret finns den Klingsporska graven. Under golvet i den gamla kyrkan hade familjen Klingspor en gravkammare. Kistorna därifrån flyttades hit vid uppförandet av den nya kyrkan. Platsen markeras av en minnessten.

Kvarter C
Allmän karaktär:
Kvarter C omfattar närmare 500 gravplatser och ligger sydost om kyrkan. I den västra hälften av kvarteret finns köpegravar, nästan alla grusbelagda. I den östra hälften finns rader av linjegravar, även de på en grusad yta. Kvarteret omgärdas av grusgångar i alla väderstreck. Längs gångarna står almar på en remsa av gräs. Marken sluttar något mot öster.

Gravvårdstyper
Köpegravarna är stora och omgärdas av stenramar, häckar av liguster eller buxbom. Flera platser har tidigare varit inramade av häck, som numera är borttagen. De äldsta gravårdarna finns i kvarterets västligaste del och består mestadels av höga stenar, främst av svart granit. Flera är i form av stenkors på sockel, andra har vinkel- eller pyramidformat krön. I många av de äldre gravplatserna finns flera gravstenar, de yngre är mestadels liggande. Det äldre gravstensskikt är främst från 1910-20-tal, men uppblandat med vårdar från de senaste decennierna. Längre österut finns köpegravar av något yngre datum, från 1940-talet och framåt. Dessa vårdar är lägre, rektangulära och av grå eller ljust röd granit.
Linjegravarna eller de allmänna gravarna i öster står i rader på en mönsterkrattad yta, utan enskilda gravplatsindelningar. Gravvårdarna är överlag låga, rektangulära och mindre än köpegravarnas stenar. Både stående och liggande vårdar förekommer. Dominerande stenmaterial är svart granit, med några inslag av grå och röd granit. Gravsättningen i linjegravarna kan i stort kronologiskt följas från 1920-1944. Bland linjevårdarna finns två svartmålade träkors med emaljskylt daterade 1924 respektive 1934.
Relativt många titlar förekommer på köpegravarnas vårdar, som exempelvis lantbrukaren och hemmansägaren (ett flertal), predikanten, lärarinnan, lektorn, trävaruhandlaren, mjölnaren och handlanden. På linjegravarna förekommer bara ett fåtal titlar, bland dem hemmansägaren och arbetaren. Ortnamn förekommer i lika hög grad på både linje- och köpegravar.

Kvarter D
Allmän karaktär:
Kvarter D omfattar omkring 90 gravplatser som ligger på en långsträckt yta längs med kyrkogårdsmuren i sydväst. Samtliga gravar är köpegravar. Kvarteret är mycket varierat både vad gäller gravplatsernas och gravvårdarnas utförande. Området avgränsas av grusgång i norr. Förutom gravplatserna i den långsträckta ytan, ingår också en gravplats direkt öster om kvarter C.

Gravvårdstyper
Kvarterets gravplatser är stora. Ungefär hälften omgärdas av stenram, medan övriga antingen är gräsklädda eller har en krattad grusyta. Vårdarnas utseende varierar kraftigt. Det dominerande intrycket är dock att höga, stående vårdar av mörka bergarter dominerar. Vårdarna är bl a av typen obelisker eller sådana med vinkel-eller pyramidformad avslutning. Majoriteten av vårdarna är från 1900-talets första decennier, någon enstaka från 1800-talets sista del. Vården över kyrkoherden i Locknevi och Blackstad, Nils Nelzén, d. 1866, är den äldsta. En vård i kvarteret är av kalksten, daterad 1913. I kvarteret finns också några hällar av grå granit tillhörande familjen Fidlerskjöld och Wikander. De är daterade mellan 1842 och 1931 och samtliga i likartat utförande. Det är oklart om de tidigaste kan vara från tiden, eller om de är minnesstenar tillkomna vid senare tillfälle. På gränsen till kvarter C finns kyrkogårdens enda gjutjärnskors rest över familjen Hector med första datering 1861.
Titlar finns angivna på många av vårdar, såsom kyrkoherde, hemmansägare, organist, häradsdomare, kantor och godsägare. Ortnamn anges på många av vårdarna.

Kvarter E
Allmän karaktär
Kvarter E omfattar omkring 50 gravplatser som ligger längs med kyrkogårdsmuren i väster. Endast fyra av gravplatser är idag i bruk. Kvarteret avgränsas av en grusgång och området med friare parkkaraktär i öster. ”Parkområdet” består av gräsmatta genomkorsad av mjukt slingrande grusgångar. I sydväst finns en berså av tuja. I gräsmattas står enstaka granar och lövträd, några med hängande form. Olika sorters buskar, som syren och olvon står i mindre grupper mellan träden. I gräsmattat står också några smidesvårdar, som återuppställdes på kyrkogården på 1940-talet.

Gravvårdstyper
Tre av gravvårdarna står i gräsmattan utan någon särskild gravplatsmarkering. Den fjärde omgärdas av stenram och har en grusad yta. Den äldsta vården är en granithäll över Anders Ekbaek, daterad 1832. En sandstensvård med vinkelställt krön är rest över prosten De Rees 1848. De två övriga är av mörk granit, en i from av ett kors på kraftig sockel och en bred vård med sidostycken. Båda är daterade till 1900-talets början. De titlar som förekommer är kyrkoherde och prost, samt lantbrukare.