Stäng fönster Svenljunga kn, ÖRSÅS 6:15 ÖRSÅS KYRKA

Beskrivning
Örsås kyrka är belägen i öst-västlig riktning på den rektangulära kyrkogården som hägnas av en kraftig skalmur. Längs södra och västra muren växer hamlade träd, något enstaka träd av detta slag finns kvar också längs den östra muren. Björkar står längs hela norra muren samt längs delar av södra och västra muren. Väster om tornet leder resterna av en allé med hamlade träd längs den grusade gången till grinden i väst. Utanför muren fortsätter en allé av högväxta björkar i västlig riktning från muren ut till landsvägen. Norra kyrkogårdsmuren utflyttades 1927. Den nordvästra delen anordnades då men det dröjde till 1939 innan den nordöstra delen kom att utvidgas, efter förslag av M L Bredin. Den senast utvidgade delen av kyrkogården ordnades 1960 efter förslag av trädgårdskonsulenten A T Selander, Borås. Med hjälp av en häck avskärmas denna del mot resten av kyrkogården. Grindar av äldre slag finns i södra, västra och östra murarna. I söder och väster inramas grindarna av kvadratiska stenstolpar i röd granit med lykta. I norr finns nyare grindar, både rakt norr om tornet samt vid nordöstra hörnet, där muren har en något avfasad form.

Norr om tornet ligger ett bårhus som uppfördes 1953 efter ritningar av Boråsarkitekten Nils Sörensson. Denna vitputsade byggnad med rundbågigt, kopparklätt tak är inbyggd i den norra muren och till viss del även i den skogiga sluttningen utanför anläggningen. Över den kopparklädda dubbeldörren med rundbågigt överstycke på byggnadens södra sida sitter ett enkelt kors av trä.

Från grindarna leder grusgångar till och runt kyrkobyggnaden. En gång som belagts med betongplattor leder från norra sidan av koret till den nyare kyrkogårdsdelen, som ansluts till den lägre, äldre delen via gjutna trappor i söder och väster. På kyrkogården står gravstenar i olika höjder tätt, oftast rygg mot rygg, i prydliga nord-sydliga rader. Det förekommer endast enstaka grusade ramar och grusgångarna är få. Begravningsplatsen präglas därför av de gröna gräsytorna och de tätt placerade gravstenarna.