Stäng fönster Tierp kn, HÅLLNÄS 2:1 HÅLLNÄS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är uppdelad i en gammal och en ny del. Den gamla delen närmast kyrkan omgärdas av en kallmurad stödmur av gråsten. Mot landsvägen i söder är den försedd med ett järnstaket. Där finns även ingången till kyrkogården som är försedd med stora, putsade grindstolpar i ockragul färg lika kyrkan. Grindarna saknas här. Norra delen av gamla kyrkogården omges av en granhäck och nämnda stödmur av gråsten. Även i nordöst och i väster avgränsas kyrkogården av stödmur och granhäck. Dessutom finns en trädkrans av björkar i norr och delvis i öster och väster. En rad av grusgravar ligger närmast landsvägen i söder. I övrigt är gravkvarteren till största delen grästäckta. Kyrkogården har sin största utsträckning mot norr. Det finns en varierad uppsättning gravvårdar som representerar gravkonstens utveckling från 1800-talets andra hälft fram till våra dagar. Närmast norr om kyrkan står en grusgrav med en gravsten i röd kalksten i empirestil. Graven är omgiven av ett smidesstaket.

Nya kyrkogården är belägen öster om den gamla. Den omges av häckar och gravkvarteren är grästäckta. En rad av björkar har planterats parallellt med häcken längs gamla kyrkogården. Öster om bårhuset har två stentrappor byggts upp till gravkvarteren närmast bårhuset. I norra delen av nya kyrkogården ligger minneslunden som anlades 1992. Väster om minneslunden ligger kyrkogårdens ekonomibyggnader med personalutrymmen. Det är en låg träbyggnad med faluröd panel och tegeltäckt sadeltak och en mindre förrådsbyggnad med pulpettak och faluröd panel.

På västra delen av nya kyrkogården ligger ett bårhus som byggdes 1967 och byggdes om 1994. Det är en rektangulär byggnad i en våning med betongsockel, putsade gulvita fasader och ett flackt sadeltak täckt med falsad plåt.