Stäng fönster Tierp kn, ÖSTERLÖVSTA 3:1 ÖSTERLÖVSTA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är tydligt inramad genom sin kraftiga mur som i sydöstra hörnet är över 2 m hög. I söder och väster är muren till stora delar medeltida medan övriga sidor är senare. I muren finns två stigluckor från 1600-talet. Båda är vitputsade. Den södra har spåntak, den västra en skivtäckning av plåt. Den södra stigluckan har en portalomfattning av kalksten. Gavlarna är formade liknande kyrkans svängda gavlar och krönta med kors försedda med förgyllda kulor.

Samtliga gravar är grästäckta. De äldsta återfinns kring kyrkans östra gavel där man särskilt lägger märke till ett flertal järnkors från 1800-talet, både smidda och av gjutjärn.

Klockstapeln är ovanligt hög. Nedtill står den på en spånklädd kjol med avskurna hörn, uppåt följd av rödfärgade väggar med vita detaljer. De tolv svarttjärade ljudluckorna står på vitmålade svängda stiliserade dockor med barockdrag. Taken är täckta med skivplåt. Det nedre takfallet är svängt och bär upp en rödfärgad lanternin med en skivtäckt lökformad kupol. Kupolen kröns av kors med fem förgyllda klot. Klockstapeln är sannolikt uppförd 1723. Storklockan är gjuten 1813, mellan- och lillklockan båda år 1722.

I kyrkogårdsmurens östra sida finns ett bisättningshus uppfört 1988. Huset har ytterväggar av tegel och tak av kopparplåt. Mot söder är grunden inklädd med granitplattor.