Stäng fönster Stenungsund kn, JORDHAMMAR 3:3 ÖDSMÅLS KYRKA

Beskrivning
ÖDSMÅLS KYRKA ligger längs norra sidan av kyrkogårdens äldre del, på en terrass omgiven av stödmurar. Kyrkogårdens äldre del är långsmal i östvästlig riktning, och med en utvidgning längs sin södra sida.

KYRKOTERRASSEN är alltså något högre än kyrkogården, och omgärdas av stödmurar av kallmurad gråsten. En mellanterrassering finns i öster, nedanför ingången. Terrassen är i huvudsak gräsbevuxen. Själva kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur, mycket låg, i öster och söder. Innanför muren står äldre lövträd, oxel och kastanj. I väster inhägnas kyrkogården av häckar, och ansluter här till parkeringen mellan kyrkan och församlingshemmet.

KYRKOGÅRDENS ÄLDRE DEL har ett enkelt gångsystem, med grusade gångar, och gravarna i gräsbevuxna kvarter. Här finns ett antal gravvårdar sydost om kyrkan, bl a med femton höga svarta obeliskformade gravvårdar som tillsammans utgör ett karaktäristiskt parti. Här finns också flera välbevarade kompletta gravanordningar med både ram och sten, tillkomna i tidsspannet 1910-tal till slutet av 1920-talet, med några undantag. Det finns dock inga gravvårdar med datering från kyrkans byggnadstid på 1860-talet och fram till sekelskiftet 1900.

DEN YNGRE DELEN omgärdas av häckar, och har sina olika kvarter avgränsade från varandra med låga häckar. Låga gravvårdar, ännu så länge endast i den västra delen. Minneslund i den östra delen.

Strax nordväst om kyrkan ligger det gamla KYRKSTALLET, en lång träbyggnad under tegeltäckt sadeltak och med fasader klädda med rödfärgad panel. Ett parti på framsidan har öppnats upp.

Rätt väster om kyrkan ligger församlingshemmet från 1990-tal, och i vinkel med detta en ekonomibyggnad, också modern.