Stäng fönster Stenungsund kn, SPEKERÖDS PRÄSTGÅRD 3:1 SPEKERÖDS KYRKA

Beskrivning
SPEKERÖDS KYRKA ligger på norra sidan av den långsmala ÄLDRE DELEN av kyrkogården. Kyrkogården ligger på krönet av ett utpräglat sadelläge, med terrängen sluttande åt öster och åt väster. Mindre höjdpartier ligger omedelbart norr och söder om kyrkogården.

Någon enstaka gravplats finns nordöst om kyrkan, annars ligger gravarna väster, söder och öster om kyrkan. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur. Nordväst om kyrkan står tre stora almar, i övrigt finns inga träd planterade på kyrkogården (däremot finns rikligt med lövträd omedelbart utanför norra och södra långsidorna). En halvhög häck är planterad mellan den äldre delen och den yngre i öster.

Ingång till kyrkogården i nordöstra hörnet, genom en bred öppning i muren. Mitt på södra långsidan finns en mindre grind av järn, mellan stenstolpar. Grusade gångar från ingångarna och runt kyrkan, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger relativt tätt, och många har ram, vilket tillsammans med en del höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogården.

Mot norrmuren, nordväst om kyrkan, står en två äldre hällar lutade. De är ristade med smala linjer. Den västliga har ett kompassliknande hjul och en stor (fransk) lilja ovanför, den östliga har en smal markerad kantlinje men är i övrigt mycket svårtydd. Uppställda här 1918. Troligen 1600-tal. En häll med otydlig text ligger i marken innanför västmuren. Möjligen en som tidigare legat i vapenhuset till minne av Clemet Biörnsson och hans hustru Börta Torbiörnsdotter i Nedre Röra 1722. I kvarteret söder om koret finns ytterligare en äldre gravplats, med norsk/dansk text, från 1611 eller 1612, med en häll i gräset och en spetsig sten vid huvudändan.

Denna äldre del har i sin centrala del (söder om kyrkan?) en kontinuitet sedan tidig medeltid. En klockstapel har tidigare funnits, omnämnd exempelvis 1728, oklart dock var den har stått.

EN YNGRE DEL ligger i sluttningen öster (sydöst) om den äldre, invigd på 1930-talet, och mycket medvetet gestaltad, såväl i planering som växtlighet. Den är omgärdad av en murad gråstensmur längs sydsidan, med en järngrind i. Norrsidan avgränsas av en brant slänt upp till den övre parkeringsplatsen. Närmast den äldre delen är denna utvidgning anlagd i terrasser på grund av den sluttande terrängen. Trappor av huggen granit med järnräcken leder mellan terrasserna. Nere på den plana ytan har kyrkogården en symmetrisk uppbyggnad kring två parallella grusgångar som i sydändan förenas genom en halvcirkel. Gräsbevuxna kvarter, och längs östsidan en häck med lövträd på jämna avstånd.

Den YNGSTA DELEN ligger längst i öster, i direkt anslutning till 1930-talets utvidgning. Från 1992. Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Ännu så länge endast få gravar. Växtlighet i form av häckar och lövträd, och en minneslund längst i sydöst. Kallmurad kyrkogårdsmur i söder, bruksmur i norr mot parkeringsplatsen.

Flera byggnader finns på eller invid kyrkogården. Inne på den äldre delen, väster om kyrkan, står en äldre EKONOMIBYGGNAD, en rödfärgad länga under tegeltäckt pulpettak. Strax utanför ingången till den äldsta delen, ligger ett BÅRHUS, vitputsat under sadeltak. Invid parkeringsplatsen i nordöst ligger en röd EKONOMIBYGGNAD i trä med förråd, personalutrymmen etc, och längre ner i backen ett FÖRSAMLINGSHEM, också det i trä, vitt. Alla de tre senare byggnaderna av yngre datum (1980-90-tal).